U fokusu Spana rast i akvizicije na postojećim i novim tržištima

11. svibnja 2022.

Grupa Span je u prošloj godini ostvarila rekordne poslovne rezultate – dvoznamenkaste stope rasta prihoda na svih devet tržišta gdje posluje. Rasli su svagdje, najviše na tržištima koja su im prije bila manja, primjerice tržištu Ujedinjenoga Kraljevstva, gdje rade za nekoliko globalnih kupca, McDonald's i Starbucks koji su zatvaranje zbog pandemije u toj zemlji iskoristili za nadogradnje svojih sustava.

Tvrtka je prošle godine izašla na burzu i ponijela titulu prve hrvatske IT tvrtke koja se odlučila na taj iskorak. A nedavno, u nepunih pola godine nakon IPO-a, ušli su i u prestižno društvo 25 hrvatskih kompanija čijim se dionicama najviše trguje.

Profesionalizacija i standardizacija poslovanja

"Željeli smo stvoriti organizaciju koja će nas nadživjeti, i biološki i poslovno, tako da, kada se u jednom trenutku budem, kao i moji kolege suosnivači, spremao u penziju, znamo da organizaciju ostavljamo u dobrim profesionalnim rukama", kaže Dujmović.

Jednom od najvećih domaćih izvoznika softvera ova faza u poslovanju donijela je dodatnu profesionalizaciju i standardizaciju, ali i nove izazove.

"Tek sada nas čeka posao, to smo napravili da imamo novi 'poslovni pubertet', totalno su drukčiji izazovi i načini komunikacije kada ste mala privatna tvrtka. Prije smo bili uspješni, a sada mislimo da ćemo biti još uspješniji jer je tu cijeli taj osjećaj da smo 'javno' poduzeće i imamo 1.400 dioničara – to nas nekako tjera i motivira i više nego prije", kaže osnivač i predsjednik Spana.

Span je sredinom ožujka preuzeo zagrebačku softversku tvrtku Ekobit, a želja su i neke nove akvizicije kvalitetnih tvrtki. Namjeravaju nastaviti rasti na postojećim, ali i osvajati nova tržišta. Jer u ovoj branši tržište je cijeli svijet – i mnogo prilika za najbolje.

"Dobri su nam planovi, mislimo rasti na postojećim i na nekim novim tržištima, a želimo raditi i akvizicije. Ekobit je bio sretan spoj jer mi želimo kupovati dobre tvrtke, kompatibilan nam je u više toga, 60 posto prihoda dolazi iz inozemstva, rade s dobrim, stabilnim kupcima, na našoj tehnologiji", kaže Dujmović dodajući da za sada Ekobit funkcionira kao sestrinska tvrtka i da međusobno razmjenjuju resurse.

U Span Grupi ukupno radi 681 zaposlenik u devet ureda - u Hrvatskoj, Sloveniji, Ukrajini, Azerbajdžanu, Moldaviji, Ujedinjenom Kraljevstvu, SAD-u, Švicarskoj i Njemačkoj. Naravno, najviše je Spanovaca u Hrvatskoj, njih 623. Tijekom 2020. i 2021. Span je narastao za 96 ljudi, a Span Grupa za 113. Tvrtka ima 32 zaposlenika u Kijevu, koji unatoč ratnim strahotama u toj zemlji i dalje rade.

Velika glad za radnom snagom

Dujmović potvrđuje da je u IT branši izazov naći kvalitetne zaposlenike.

"Mi smo svi HR-ovci, traži i zadrži. I moraš imati jako lošu strategiju ako imaš znanje i ljude – a ne uspiješ. Velika je potreba i glad na tržištu", ocjenjuje.

Span je brojnim tvrtkama u svijetu partner u procesu tehnološke transformacije. Na pitanje kako u tome stoje hrvatske tvrtke, Dujmović odgovara: "Ne stojimo dobro. Pošteni Hrvat ne kupi backup dok dva puta ne izgubi podatke. U kibernetičkoj sigurnosti na začelju smo svih začelja. Kad gostujemo u Izraelu ili nekim drugim državama, idu nam suze na oči kada vidimo koliko smo iza".

Više pogledajte u videu.

Ivana Barać/Franjo Maltar