U Brodosplitu položene kobilice za dva obalno ophodna broda

17. studenoga 2020.

Foto: Brodosplit

U Brodograđevnoj industriji Split položene su kobilice za novogradnje 543 i 544, posljednja dva broda iz serije obalno ophodnih brodova, ugovorenih za hrvatsko ministarstvo obrane. Brodovi dužine 43,16 metara i širine osam metara bit će opremljeni temeljnim oružjem kakvo koriste sve obalne straže na svijetu, a to su automatski top od 30 mm i dvije ručno upravljive strojnice od 12,7 mm te četiri ručna prijenosna protuzrakoplovna raketna sustava.

"Brod je najkompleksniji proizvod koji hrvatska industrija može proizvesti. Brodovi koje radimo za izvoz sadrže 70 posto domaće komponente. A od uistinu povoljne cijene po kojoj gradimo ove brodove za obalnu stražu 45 posto iznosa vraća se odmah ili u kratkom roku u državni proračun", rekao je predsjednik Uprave Brodosplita Tomislav Debeljak.

Brodosplit-kobilica 2 Foto: Brodosplit

Trup obalno ophodnih brodova bit će izgrađen od čelika povišene čvrstoće AH36, a nadgrađe od aluminijske slitine. Osigurana im je nepotopivost u slučaju naplavljivanja svaka dva susjedna odjeljka u trupu, npr. od naplavljivanja glavne i pomoćne strojarnice brod neće potonuti.

"Za novogradnje 541 i 542 završena je izrada pramčanih dijelova čeličnog trupa nakon što su početkom rujna ove godine položene kobilice. Današnje polaganje kobilica za novogradnje 543 i 544 nastavak je projekta izgradnje brodova iz serije obalno ophodnih brodova za potrebe Obalne straže Hrvatske ratne mornarice, koji će Obalnu stražu staviti uz bok modernijih svjetskih obalnih straža", rekao je direktor projekta izgradnje OOB-a Leonardo Martinović.

Brodovi iz serije bit će opremljeni zaštitom od nuklearno-biološko-kemijskog djelovanja posebnim sustavom za NBK filtroventilaciju i hermetizaciju brodskih radnih i stambenih prostora. Kapacitet brodova je 17 ljudi uz autonomiju plovidbe od 10 dana. Kao posebna odlika ističe se optimiziranost brodskih sustava gdje s jednim ukrcajem goriva mogu otploviti 1.000 nautičkih milja pri brzini od 15 čvorova.

P.hr/I.G.