U Brodosplitu održana primopredaja broda, vraćena državna jamstva i kredit

2. travnja 2021.

Foto: Brodosplit

U Brodosplitu je obavljena primopredaja novogradnje putničkog broda za polarne ekspedicije, koji će nositi ime Ultramarine. Riječ je o tehnološki naprednom brodu za polarne ekspedicije koji je ugovoren s američkom tvrtkom Quark Expeditions, u sastavu Travelopia grupacije.

"Nismo preuzeli samo vlasništvo nad novim brodom - jer je to uistinu nešto više od vlasništva. Službeno smo u svoju flotu uvrstili brod koji mijenja pravila igre i koji će uskoro postati operativna baza bez premca za sve polarne avanture. Svaki segment Ultramarinea dizajniran je i projektiran kako bi naša posada s lakoćom odvela goste duboko u polarnu divljinu, bolje nego ikad prije. Novi brod u rukama jedne od najiskusnijih posada u ekspedicijskoj industriji omogućit će nam stvaranje istinski imerzivnih pustolovina izvan broda uz paralelno superiorno iskustvo na brodu", rekao je Andrew White, predsjednik tvrtke Quark Expeditions.

Brodosplit_ Ultramarine2 Foto: Brodosplit

Ultramarine je dugačak 128 metara i širok 21,5 metara, a moći će primiti do 200 putnika o kojima će se brinuti 140 članova posade u 103 luksuzno uređene kabine i javnim prostorima te će imati nevjerojatnu paletu avanturističkih opcija za sve njih.

"Kada smo u svibnju prošle godine porinuli Novogradnju 487, upravo smo izlazili iz prvog vala pandemije i nitko se tada nije nadao da će COVID-19 još tako dugo biti jedna od najvećih prijetnja za cijeli svijet. Od tada smo, uza sva ograničenja, opasnosti i prijetnje koje pandemija nosi sa sobom, u potpunosti uspjeli završiti Novogradnju 487, Ultramarine, što pokazuje sposobnost Brodosplita da i u najtežim uvjetima završava naručene poslove u ugovorenim rokovima", rekao je Tomislav Debeljak, predsjednik Uprave Brodosplita.

 

Ukupna vrijednost broda više je od 100 milijuna eura, a domaća je komponenta 70 posto. Za financiranje izgradnje ovoga broda izdano je državno jamstvo, dok je kredit za njegovu gradnju osigurao HBOR.

"Njime smo vrlo zahtjevnomu svjetskom tržištu pokazali mogućnosti hrvatske brodogradnje, mogućnosti Brodosplita koji izrasta u lidera europskih graditelja polarnih kruzera", rekao je Debeljak.

Odmah po izvršenoj primopredaji, HBOR-u je naručitelj vratio cjelokupni kredit u iznosu od 87,9 milijuna eura, uvećan za pripadajuće naknade i obračunanu kamatu koju je HBOR ostvario financiranjem ovoga projekta. Vladi je također vraćeno državno jamstvo kojim je podržala ovaj projekt u visini od 68,1 milijuna eura, a državni će proračun prihodovati 724.000 eura naknade za jamstvo.

P.hr/I.G.