Proglašeni pobjednici Algebrina inkubatorskog programa

29. rujna 2020.

Farseer/Foto: Algebra LAB

Na finalnom natjecanju 12. generacije startupa u sklopu inkubatorskog programa Algebra LAB-a sudjelovalo je sedam timova koji su pred žirijem i investitorima predstavili projekte koje su, pod mentorskim vodstvom stručnjaka, usavršavali proteklih mjeseci, uspješno završivši inkubatorski program. Prošle jeseni u inkubator se, u najvećoj konkurenciji dosad, sa svojim projektima prijavilo više od 120 timova.

"Ova je godina zbog epidemioloških problema i pada BDP-a bila vrlo zahtjevna za poslovanje svih poslovnih sustava, a za startupe je predstavljala poseban izazov. Stoga nas posebno raduje da su i u takvim otežanim uvjetima Algebrini startupi uspješno završili program, a svoje projekte razvili u opipljive poslovne pothvate, koji se svi redom koriste naprednim tehnologijama. Oni koji su počeli s idejom, danas imaju funkcionalne prototipove, a oni koji su došli s razvijenim prototipom, danas već imaju svoje prve klijente. Posebnost ove godine jest i to što smo pokazali da je ulaz u svijet startupa jednako zanimljiv studentima s 20 godina kao i već realiziranim poslovnim ljudima s 40+, koji se odlučuju izaći iz korporacija u kojima su etablirali svoje profesionalne karijere i započeti novo poglavlje u svome životu", rekla je Maja Brkljačić, voditeljica razvoja u Algebra LAB inkubatoru.

Algebra Lab finalno natjecanje Foto: Algebra LAB

Nagradu za najbolje razrađenu poslovnu priliku i model (best business case) osvojio je projekt Farseer. Farseer je platforma za planiranje i izvještavanje, što su kritične strateške aktivnosti upravljanja poslovanjem, a u većini se tvrtki obavljaju na godišnjoj ili polugodišnjoj razini zastarjelim alatima i na temelju isključivo povijesnih podataka koji se prikupljaju i obrađuju ručno. U spas dolaze Matija Nakić, Luka Mijatović, Matej Trbara i Zrinko Dolić i njihova aplikacija Farseer nudeći jednostavno i logično sučelje koje omogućuje planiranje bottom-up i top-down, što proces financijskog planiranja i praćenja čini brzim i fleksibilnim.

SportReact SportReact / Foto: Algebra LAB

Nagradu za najbolje izveden pitch na finalnom natjecanju dobio je projekt SportReact. Razvoj reakcije i kognitivnih sposobnosti, poput fokusa i koncentracije, važni su čimbenici u razvoju djece, ali i ključne odlike vrhunskih sportaša. Anto Širić, Ivan Josipović i Aleksandar Pupac stoje iza SportReacta, IoT sustava inteligentnih senzora povezanih s mobilnom aplikacijom koji se rabe za razvoj koordinacije i refleksa sportaša.

Partner startup-inkubatora Algebra LAB-a ove je godine INA koja će, uz to što je mentorskim programom pomogla tijekom inkubacijske faze, najboljim projektima pomoći i u daljnjem razvoju.

"Veliki broj prijava i timova u INA-nom i Algebrinom startup-inkubatoru pokazuju da u Hrvatskoj postoji mnogo mladih ljudi s dobrim idejama koji se dobro snalaze i u ovim neuobičajenim vremenima, ali kojima treba i odgovarajuća podrška. INA je zato i pokrenula program ANI - Akceleriranje novih ideja kojima, zajedno s partnerima, podržavamo nove ideje i zajednicu startupa. Za nas kao jednu od najvećih hrvatskih kompanija program ANI iskorak je kojim se otvaramo novim idejama i sagledavamo poslovne izazove iz sasvim druge perspektive", izjavio je Marijan Mrkonjić, direktor Novih biznisa INA-e.

P.hr/I.G.