Tvrtke uplaćuju donacije i šalju pomoć na ugrožena područja

30. prosinca 2020.

Foto: Ministarstvo turizma i sporta/ Twitter

Brojne hrvatske tvrtke iskazale su solidarnost sa stanovnicima šireg područja Petrinje, Siska i Gline, čiji su domovi uništeni u razornom potresu. Doniraju hranu, uplaćuju novac, osiguravaju smještaj za ugrožene obitelji te su na raspolaganje stavile potrebnu mehanizaciju.

Podravka je donirala 10 tona proizvoda stradalima od potresa, dok je Dukat objavio javni poziv humanitarnim organizacijama da iskažu potrebe za hitnim donacijama za potrebe zbrinjavanja stanovništva stradalog u današnjem potresu.

Adris grupa i tvrtke koje posluju u njezinu sastavu – Croatia osiguranje, Maistra i Cromaris – uz pomoć u hrani i smještaju, donirat će sredstva za pomoć stradalima u razornom potresu. Maistra će, uz slanje mobilnih kućica, staviti na raspolaganje dio svojih smještajnih kapaciteta iz svog portfelja u Zagrebu za potrebe stradalih. Cromaris će donirati deset tona svojih proizvoda Hrvatskome Crvenom križu za pomoć nastradalima, a Croatia osiguranje donirat će milijun kuna za pomoć u obnovi porušenih kuća. Uz tu pomoć, mnogi zaposlenici Adrisa uključili su se u organizaciju prikupljanja pomoći te osobnim donacijama pomažu stanovnicima nastradalih područja.

Ericsson Nikola Tesla donira 400.000 kuna na račun koji je Vlada RH otvorila s ciljem prikupljanja pomoći za sanaciju posljedica potresa. Ovo je samo jedan vid pomoći ove tvrtke. Naime, njeni stručni kompanijski odmah nakon potresa otišli su na pogođeno područje te ulažu ogromne napore kako bi osigurali nesmetano funkcioniranje telekomunikacijske infrastrukture i internet veze te pojačanu potrebu korisnika za komuniciranjem.

Kao pomoć stanovnicima Petrinje, Gline, Siska i ostalih mjesta čiji su domovi teško stradali u razornom potresu M SAN Grupa donirala je 200 komada Vivax električnih kalorifera FH-2051, svaki snage 2 kW.

Hrvatska pošta donirala je milijun kuna za unesrećene na potresom pogođenom području, JANAF tri milijna kuna, a Plinacro, operator plinskog transportnog sustava Republike Hrvatske, 300.000 kuna.

Kaufland Hrvatska i Lidl zajedno su uplatili 15 milijuna kuna na račun Državnog proračuna RH za donacije u akciji Pomoć za obnovu nakon potresa na području Petrinje, Siska i Gline.

Petrokemija je prema Petrinji i područjima stradalima potresu uputila prvu traženu tehničku pomoć u materijalu i sredstvima, a Uprava tvrtke je odobrila novčanu pomoć u iznosu od 100.000 kuna.

A1 Hrvatska je, uz podršku A1 Telekom Austria grupe, potresom pogođenim područjima pomaže s 2 milijuna kuna, dok je Hrvatski telekom donirao tri milijuna kuna.

Xiaomi, proizvođač pametnih telefona i potrošačke elektronike, donirao je 120.000 kuna Hrvatskom Crvenom križu za stradale u potresu.

Hotelijeri nude smještaj i mobilne kućice

U Glinu su u četvrtak ujutro stigle prve mobilne kućice koje su donirale hotelske i tvrtke -proizvođači mobilnih kućica Plava Laguna iz Umaga, Jadranka kampovi Lošinj, Arena Hospitality Group iz Pule, Maistra iz Rovinja, Valamar Riviera, Kamp Monperin iz Bala, Turisthotel iz Zadra, Adria iz Slovenije, Laguna Novigrad, Karisma Hotels Adriatic, Hoteli Živogošće, Crippa iz Višnjana, CR Abitare iz Labina, Nord mobil iz Samobora i Solaris iz Šibenika.

Valamar Riviera ponudila je smještaj ugroženim obiteljima u njihovim objektima u Funtani kod Poreča, Rapcu i na otoku Krku, kroz idućih mjesec dana.

Bluesun Hotels & Resorts - Croatia također je ponudio smještaj za ugrožene obitelji i to u Bluesun Campu Paklenica u Starigrad-Paklenici i Bluesun hotel Kaj u Mariji Bistrici.

Svoje su kapacitete na raspolaganje stavili i dubrovački hoteli i privatni iznajmljivači, kao i u Zadru, na Plitvicama, u Dalmaciji, Istri i dalje po Hrvatskoj, koji pomoć smještaja za više osoba nude većinom objavama putem društvenih mreža, dok je u Zagrebu za stradalnike, kako neslužbeno doznaje Hina, spremno oko 400 smještajnih jedinica/turističkih kapaciteta.

INA donira gorivo, kamp kućice, dezinficijense...

INA Grupa je donirala 620 litara dezinficijensa koji će preko Crvenog križa biti distribuirani na potresom pogođena područja, a osigurat će i gorivo za žurne službe putem donacija Stožeru ravnateljstva civilne zaštite u Petrinji, koji koordinira aktivnosti službi na terenu. INA-ini radnici aktivno su se uključili u pružanje neophodne pomoći potresom pogođenih područja.

Stradalnicima su na raspolaganje stavili dvije opremljene kamp kućice, od kojih je jedna otpremljena u Odru Sisačku, a druga u Glinu obiteljima čiji je dom teško stradao u potresu. Također, jednu su obitelj smjestili u radnički hotel Crosca u Ivanić-Gradu koji je, poručuju, i dalje na raspolaganju u slučaju potrebe za smještajem.

Ujedno, na INA-inim maloprodajnim mjestima Sisak Zagrebačka, Petrinja, Lekenik i Galdovo od srijede navečer pa do kraja tjedna bit će osigurana besplatna kava te voda od pola litre za policiju, medicinsko osoblje, profesionalne i dobrovoljne vatrogasce, pripadnike civilne zaštite, Crvenoga križa, HGSS-a te vojsku, a na lokacijama Sisak Frankopanska, Sisak Cvetkovićeva te Gvozd besplatna voda od pola litre.

DIV grupa poslala 30 tonsku dizalicu

Nakon što se odmah nakon razornog potresa odazvala pozivu ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata i stavila na raspolaganje 40-ak strojeva, u srijedu je iz Brodosplita na područje pogođeno potresom upućena 30 tonska dizalica i jedna radna teleskopska platforma. Prijevoz su se ponudile obaviti prijevoznička tvrtka Pola-Pola d.o.o. iz Splita i autoprijevoznički obrt Putnik d.o.o. iz Kaštel Gomilice.

DIV autodizalica

Foto: DIV Grupa

Banke doniraju i obustavljaju pokretanje mjera naplate

Za obnovu medicinske opreme, uređaja i objekata oštećenih u jakom potresu OTP banka donirala je bolnici Sisak 1,5 milijun kuna i dodatnih milijun pomoći kuna banka će izdvojiti za pomoć Gradu Sisku i Sisačko-moslavačkoj županiji.

Zagrebačka banka donirat će milijun kuna Hrvatskom Crvenom križu te će svojim klijentima, koji su na dan potresa imali prebivalište ili sjedište na području Sisačko-moslavačke županije, do 28.2.2021. privremeno obustaviti pokretanje mjera naplate, što uključuje i privremenu obustavu izvršenja trajnih naloga i izravnih terećenja, bez naplate dodatnih troškova i obračuna zatezne kamate u tom razdoblju.

Mastercard je pomogao izravnom financijskom donacijom u iznosu od preko 350.000 kuna.

Generali osiguranje je donirao 700.000 kuna Sisačko-moslavačkoj županiji, koja će namijenjena sredstva iskoristiti za pružanje trenutne neophodne pomoći i obnovu domova stanovnika ove županije.

I druge tvrtke, svatko prema svojim mogućnostima, ponudile su pomoć stradalima u potresu.

P.hr/I.B.