Tvrtke koje ne čine društvo boljim ne trebaju postojati

17. rujna 2021.

Foto: HGK

Ekstremni vremenski uvjeti i klimatske promjene kojima svjedočimo znak su za uzbunu – sat je na 5 do 12 te je krajnje vrijeme da promijenimo način razmišljanja i ponašanja. Stanje gospodarstva i društva posljedica je nečinjenja, a promjena koja nas čeka toliko je korjenita da nema sfere života i rada koju održivost smije zaobići.

Što se na tom putu očekuje od tvrtki, a što od institucija i pojedinaca i kako jasno i jednostavno prenositi poruke održivosti, teme su drugoga dana konferencije Hrvatske gospodarske komore Podržimo održivo_2021.

Među najupečatljivijim govornicima drugoga dana konferencije bio je bivši čelnik Unilevera Paul Polman, koji je tijekom 10 godina ovu tvrtku postavio na globalni tron održivosti. Iako smo doživjeli pogoršanje gospodarske situacije u 2020. zbog pandemije, Polman smatra da su znakovi pada našeg sustava već bili prisutni.

"Samo devet posto materijala koje proizvodimo ponovno je rabljen, a imamo sve što je potrebno da se uhvatimo ukoštac s problemima klimatskih promjena i nejednakosti. Tvrtke imaju resurse, tehnologiju, kreativnost i osjećaj za hitno adresiranje problema, no poslovni sektor treba prvo transformirati sebe. Ne smije stvarati probleme, već ih rješavati", poručio je Polman.

Kako postići razumijevanje među svima koji se trebaju uključiti u rješavanje svjetskih problema, pojasnila je zvijezda održivosti, švedski dizajner koji stoji iza vizuala ciljeva održivog razvoja Jakob Trollbäck. Ta nova tablica kemijskih elemenata svijeta, kako je naziva Trollbäck, ključna je za primjenu ciljeva.

"Informacija nije isto što i komunikacija, a vizuali i simboli pomažu da lakše zapamtimo kompleksne stvari", rekao je Trollbäck naglasivši da je to i ključ dijeljenja znanja, između ostalog i u sprječavanju da zemlje u razvoju ponavljaju tuđe greške.

Među govornicima bili su i posebni savjetnik predsjednika RH za energiju i klimu Julije Domac koji je istaknuo da održivost ne treba shvatiti kao represije i zabrane, već kao put prema boljem i naprednijem društvu, a okupljenima se obratila i veleposlanica Kraljevine Švedske u Hrvatskoj Diana Helen Madunic, koja je u Švedskoj sudjelovala u izradi državne strategije za održivost.

Tomislav Radoš Tomislav Radoš / Foto: HGK 

Sudionici konferencije saznali su i što EU poduzima da omogući promjene pred nama, zašto imamo 'zelenu listu' održivih gospodarskih djelatnosti i jesu li svi poslovni modeli koji se predstavljaju kao održivi uistinu takvi te koji su dostupni izvori financiranja.

Konferenciju podržalo i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

U Kući umjetnosti "Arsen" u Šibeniku u petak je bio i ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te istaknuo kako mala otvorena ekonomija poput naše, uz fondove koji nam stoje na raspolaganju, može učiniti ono što smo trebali učiniti još prije nekoliko desetljeća - razvoj koji je orijentiran na digitalizaciju i održivost. Na njega se nadovezao i potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za industriju i održivi razvoj Tomislav Radoš istaknuvši kako HGK želi osvijestiti poslovnu zajednicu da u svakom svom potezu vodi računa o održivosti, od investicija i izvora financiranja do odnosa s djelatnicima.

"Način funkcioniranja u kojem je glavni cilj profit - jednostavno više nije moguć, a održivost nije priča za dioničare i javnost, već jedini način kako poslovati. Moramo živjeti ono što propovijedamo", podvukao je Radoš.

P.hr/I.G.