Tvornice prilagođavaju proizvodnju potrebama epidemije

23. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

Dok koronavirus hara svijetom, brojne europske kompanije koriste svoje tvorničke resurse kako bi osigurale proizvode nužne u borbi protiv koronavirusa, a dobar ih dio poklanja te proizvode javnim institucijama. 

Njemačka vlada zatražila je od svojih proizvođača automobila, koji su u međuvremenu zaustavili proizvodnju, da im pomogne u proizvodnji medicinske opreme, poput maski i respiratora. 

U Volkswagenu su najavili kako će proizvodnju početi čim im stignu specifikacije proizvoda koji se traže, a na raspolaganju im je 125 industrijskih 3D printera.

Daimler je pak najavio kako će iz svojih zaliha zdravstvenim organizacijama donirati 300 tisuća zaštitnih maski.

Sličnim koracima ide i Elon Musk, vlasnik Tesle, koji će u suradnji s tvrtkom Medtronic proizvoditi respiratore. U Španjolskoj Navantia i Airbus također rade na proizvodnji ovih uređaja.

Nivea, proizvođač kozmetičkih proizvoda, najavila je kako će javnim službama proizvesti 500 tona sredstava za dezinfekciju, a proizvođač luksuznih proizvoda i parfema LVMH već je počeo dostavljati francuskim javnim službama dezinficijense i najavio je kako će to raditi sve dok bude postojala potreba za tim.

U međuvremenu će proizvođač odjeće Zara donirati 300 tisuća kirurških maski do kraja ovog tjedna. Talijanski proizvođači automobila Ferrari i Fiat ponudili su svoje tvorničke pogone kako bi povećali proizvodnju respiratora potrebnih za održavanje na životu teško oboljelih od koronavirusa. 

Svoju proizvodnju za iste potrebe ponudili su i McLaren, Nissan, Dyson, Opel, Jaguar Land Rover, Renishaw i JCB.

Teškim vremenima prilagođavaju se i hrvatske tvrtke

Međimurska tvrtka Tehnix započela je s proizvodnjom specijalnih mobilnih karantena za privremni izolacijski smještaj osoba sa simptomima koronavirusa, kapaciteta za četiri osobe. Mobilna karantena dužine je 6,5 metara, a širine i visine po tri metra te ima sve što je potrebno za duži boravak u njoj.

Omiška tekstilna tvrtka Galeb organizirala je 24-satnu proizvodnju višekratno upotrebljivih pamučnih zaštitnih maski za smanjenje širenja zaraze koronavirusom. Proizvodnja je počela prošli tjedan, a dnevno se proizvodi više od 10 tisuća komada. Njihove zaštitne maske mogu se upotrebljavati više puta i perive su na 95 stupnjeva Celzijevih.

U suradnji s kooperantima iz Hrvatske gospodarske komore, maske se šivaju i u zagrebačkoj Ustanove za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom URIHO. Priliku u izradi maski vidjeli su i u splitskom DES-u, u kojem ih šivaju za razne odgojne i ustanove socijalne skrbi te zdravstvene ustanove i privatne tvrtke sa splitskog područja, ali i iz drugih dijelova Hrvatske.

Krešimir Sočković