CEMEX dobio sredstva za povećanje energetske učinkovitosti

18. rujna 2019.

Foto: CEMEX Hrvatska

CEMEX Hrvatska je potpisala ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za sufinanciranje projekta povećanja energetske učinkovitosti tvornice Sveti Juraj sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj EU.  Ukupna vrijednost projekta iznosi 1,8 milijuna kuna od čega je nešto više od 981.000 kuna sufinancirano sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uvođenjem energetski učinkovitije regulacije rada četiriju ventilatora na hladnjaku klinkera u tvornici cementa Sveti  Juraj, planira se smanjiti potrošnja električne energije za otprilike 25 posto, odnosno 1.175.249 kWh, u odnosu na isporučenu energiju prije provedbe projekta.

Planirani novi sustav će omogućiti mjerenje, praćenje i izvještavanja potrošnje na dnevnoj, mjesečnoj i godišnjoj razini te arhiviranje podataka u bazu sustava. Projekt time izravno doprinosi ostvarenju europskih klimatsko-energetskih ciljeva te promiče energetsku učinkovitost i smanjenje emisija CO2.

"Već desetak godina sustavno radimo na smanjenju potrošnje električne i toplinske energije te korištenju energije iz obnovljivih izvora, stoga nas nije iznenadilo da je kvaliteta ovog projekta prepoznata te da smo za njegovu implementaciju dobili europski poticaj. Ovaj projekt novi je korak u podizanju naše energetske učinkovitosti no zasigurno nije posljednji. I dalje ćemo aktivno raditi na modernizaciji naših tvornica, koje su već nekoliko godina za redom proglašene energetski najefikasnijim tvornicama unutar naše korporacije na razini svijeta", rekao je Marijan Vuko, direktor Operacija CEMEX Hrvatske.

CEMEX-ov sustav upravljanja energijom certificiran je prema normi ISO 50001, globalnom standardu za upravljanje energetskom učinkovitošću. U upravljanju potrošnjom električne energije CEMEX koristi sustav za praćenje potrošnje i kvalitete isporučene električne energije. Sustav je u punoj funkciji od početka 2007. godine, a omogućio je analizu potrošnje i prepoznavanje potencijala za uštedu. Potrošnja električne energije kroz godine je smanjena ugradnjom frekventnih pretvarača na elektromotorima, korištenjem LED umjesto klasične rasvjete, smanjenjem gubitaka u sustavu komprimiranog zraka te ostalim aktivnostima.

Jozo Vrdoljak