Tvorci Taman čokolada proizvode čokoladu iz zrna kakaovca

19. studenoga 2020.

Foto: Taman artisan chocolates

Unatoč krizi i epidemiji, tvorci Taman čokolada predstavljaju nove proizvode te nakon godina posvećenosti, i to ponajprije artizanskom čokolatijerstvu gdje su na bazi vrhunskih kuverturnih čokolada razvijali inovativne gourmet čokolade i praline, ove godine odlučili su se učiniti hrabar i značajan korak te su pokrenuli vlastitu mikroproizvodnju čokolade iz zrna kakaovca, tzv. čokolade bean to bar, u nano serijama.

Ta se čokolada proizvodi od sjemenki ploda drveta kakaovca kojih ima mnogo sorti i uzgaja se na gotovo svim kontinentima, što uvelike utječe na okus koji će čokolada imati, a cilj u čokoladama bean to bar jest sačuvati i istaknuti baš te posebnosti i karakteristike sorti ili lokaliteta na kojima se uzgajaju.

"Posao je čokolatijera vrlo sličan kuharstvu - odabrati vrhunske namirnice koje autorskim recepturama sjedinjuje u cjelinu koja donosi više od zbroja pojedinih dijelova. Sad smo se odlučili pomaknuti korak dalje u procesu proizvodnje čokolade, što je više nalik vinarima koji od grožđa proizvode vino - jer čokolada ima svoj terroir, baš kao i vino", rekao je Stiv Kahlina, čokolatijer Taman čokolada.

Taman Čokolada

Svjesni su da je to u Hrvatskoj velikom broju kupaca još uvijek novost te su se za početak odlučili izaći s nizom uvodnih, edukativnih serija, čokolada kontroliranog podrijetla kako bi se svi zainteresirani mogli bolje upoznati s konceptom terroira u čokoladi te uvjeriti u to koliko sorte, podneblje i obrada kakaovca utječu na finalni okus čokolade.

"Za razliku od komercijalnih čokolada čiji je zadatak da konstantno donose prepoznatljiv proizvod te je dosljednost okusa bitna kvaliteta njihova proizvoda, craft i specialty čokolade kontroliranog podrijetla fokusirane su na kreiranje čokolade u kojoj je sačuvan i istaknut upravo taj jedinstveni karakter zrna od kojeg je napravljena ili lokaliteta iz kojeg dolazi", rekla je Sanja Vladović, suosnivačica Taman čokolada, certificirana kušačica čokolade.

Taman čokolade bean to bar za početak će se proizvoditi u ograničenim količinama, od maksimalno 120 komada po vrsti, a na tržište će izlaziti u tematskim serijama, od kojih će prva, koja je upravo stigla na police odabranih trgovina, biti posvećena domovini kakaa, Srednjoj i Južnoj Americi, a donosi tri čokolade izrađene od specifičnih vrsta kakaa s tih lokaliteta. 

Nakon južnoameričke serije, slijedi serija čokolada koje donose terroir s različitih kontinenata, Južne Amerike, Afrike i Azije, dok će se treća serija baviti mikrolokalitetima unutar jedne zemlje.

 

P.hr/I.G.