Turisti u Hrvatskoj dnevno troše 20 posto više nego prije

14. siječnja 2020.

Foto: Pixabay

Prema podacima sustava eVisitor, turistički promet u Hrvatskoj u 2019. godini pokazuje 20,7 milijuna dolazaka, što je rast od pet posto u odnosu na godinu ranije, i 108,6 milijuna noćenja, što je porast od dva posto u odnosu na 2018. Od toga su strani turisti ostvarili 18,3 milijuna dolazaka i 94,8 milijuna noćenja.

"Isto tako još bilježimo porast turističkih prihoda i povećanu potrošnju turista. Prema preliminarnim rezultatima istraživanja TOMAS Hrvatska 2019., prosječna dnevna potrošnja turista porasla je za 20 posto u odnosu na 2017. te iznosi 97 eura po danu. "Rezultat je to kontinuiranog povećanja kvalitete turističke ponude, ulaganja u smještajne kapacitete i nove motive dolaska turista", komentirao je ministar turizma Gari Cappelli, no kad je riječ o ostvarenim prihodima, nije želio govoriti o iznosima dok ne budu objavljeni podaci HNB-a u ožujku, ali je na osnovu prvih devet mjeseci, gdje prihodi bilježe rast od devet posao, istaknuo da i on očekuje rast prihoda od sedam do osam posto.

Cappelli smatra kako je ova godina svojevrsna prekretnica u smislu početka primjene novih turističkih zakona i završetka aktualne Strategije razvoja turizma te početka izrade nove Strategije, koja će imati uporište u održivom i odgovornom turizmu temeljenom na kvaliteti i većoj dodanoj vrijednosti, uz fokusiranje na povezivanje turizma s popratnim djelatnostima u različitim selektivnim oblicima turizma.

"Za održivost i odgovornost u upravljanju turističkim sektorom zalagat ćemo se i u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem EU, a radi bolje prepoznatljivosti na dalekim tržištima predložit ćemo uspostavu europskoga turističkog brenda za zajedničku promociju država članica", istaknuo je Cappelli.

Cappelli i Saničić

Tijekom 2019. godine najviše noćenja ostvareno je u Istri, i to 28,7 milijuna, zatim u Splitsko-dalmatinskoj županiji 20,5 milijuna, dok je na Kvarneru ostvareno 19,3 milijuna noćenja. Slijede Zadarska županija s 15,1 milijun noćenja, Dubrovačko-neretvanska županija s 9,2 milijuna noćenja i Šibensko-kninska županija sa 7,3 milijuna noćenja. U Ličko-senjskoj županiji ostvareno je 3,4 milijuna noćenja, a u Zagrebu 2,7 milijuna noćenja. Na kontinentu je, ne uključujući Zagreb, ostvareno 1,2 milijuna dolazaka, što je rast od sedam posto.

Najviše noćenja ostvareno je s tržišta Njemačke, zatim Slovenije, Austrije, Poljske i Italije (5,5 milijuna), a gledajući prema segmentu smještaja najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu, i to 39,3 milijuna te u hotelima 25,8 milijuna i u kampovima 18,8 milijuna. Top-destinacije u 2019. godini prema kriteriju ostvarenih noćenja su Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Split i Medulin.

Ove godine hrvatska turistička zajednica uz sajamske nastupe i posebne prezentacije te provedbu promotivnih kampanji i aktivnosti povezanih uz velika međunarodna događanja, hrvatski turizam će promovirati i putem suradnje s kompanijom Google te suradnje s poznatim globalnim travel-platformama kao što su Expedia, Lonely Planet i Trip Advisor te medijima kao što su National Geographic, eDreams, Skyscanner.

"Radi promocije hrvatskog turizma tijekom 2020. godine provest ćemo četiri velike promotivne kampanje koje će za cilj imati daljnje jačanje nacionalnoga turističkog brenda, ali i promociju turističke ponude u razdobljima pred i posezone. Fokus će nam biti i na promociji posebnih proizvoda, kao što su nautički ili poslovni turizam, a posebnu kampanju pripremamo i za promociju turizma na domaćem tržištu kojoj je cilj poticanje domaćega turističkog prometa", rekao je direktor HTZ-a Kristijan Staničić ističući kako će se tijekom ove godine hrvatska turistička ponuda predstaviti na više od 40 svjetskih sajmova i više od 100 posebnih prezentacija i radionica.

Među ključnim projektima i aktivnostima, koje će također obilježiti 2020. godinu, jesu projekt Hrvatski digitalni turizam, izrada novoga Strateškog marketinškog plana hrvatskog turizma, a ključni će biti i procesi prilagodbe turističkog sektora na nove zakonske okvire koji su stupili na snagu početkom ove godine.

Ilijana Grgić