Tržište novca: Smanjena obavezna pričuva oslobodila novac bankama

27. ožujka 2020.

Foto: Shutterstock

Savjet Hrvatske narodne banke  u ponedjeljak je donio Odluku o izmjenama Odluke o obveznoj pričuvi, kojom je stopa obvezne pričuve smanjena s 12 posto na 9 posto s ciljem oslobađanja dodatne likvidnosti koja bi bankovnom sustavu i posljedično gospodarstvu trebala omogućiti da se lakše prebrodi trenutna ova novonastala situacija.

Smanjenje stope obvezne pričuve rezultirat će smanjenjem iznosa ukupne obvezne pričuve za 10,45 milijardi kuna, a Hrvatska narodna banka višak izdvojenog dijela kunske obvezne pričuve u iznosu od 6,33 milijarde kuna vratit će bankama 27. ožujka 2020. godine, ističu iz središnje banke.

U ponedjeljak je na redovitoj repo aukciji, koja se održava svakog ponedjeljka, bankama plasirano 750 milijuna kuna, kao i prošli tjedan, uz unaprijed utvrđenoj kamatnoj stopi koja je iznosila 0,05%. što je za 0,25 postotnih bodova niže nego na prošlotjednoj aukciji.

U utorak je Ministarstvo financija održalo aukciju trezorskih zapisa s planiranim izdanjem od 800 milijun kuna, međutim interes sudionika nije bio velik. Pristigle su ponude za 233 milijuna kuna trezoraca i prihvaćene su u cijelosti. Prinos je ostao nepromijenjen, 0,6%. Stoga je nakon ovotjednih izdanja trezorskih zapisa uz 233 milijuna kuna novo upisanih zapisa, uz istovjetno dospijeće 800 milijuna kuna, saldo ukupno upisanih trezorskih zapisa smanjen je za 567 milijuna odnosno sa 17,080 na 16,513 milijardi kuna.

Sljedeća aukcija najavljena je tek 21. travnja 2020.

Teško je predvidjeti daljnja kretanja, ova kriza imati veliki utjecaj na gospodarstvo, a još uvijek nitko ne može reći koliko će trajati ni kakve će biti njene posljedice. Vlada planira idući tjedan donijeti paket novih mjera za pomoć radnicima, poduzetnicima i gospodarstvu.

Jelena Drinković - Tržište novca Zagreb