Tržište nekretnina vrlo dinamično, ali različito i polarizirano

29. studenoga 2021.

Sve su veće razlike između tražene i realizirane cijene nekretnina. Očekivanja vlasnika nekretnina postaju sve nerealnija, kaže Dubravko Ranilović

U protekle dvije godine na tržište nekretnina utjecala je pandemija koronavirusa, kao i potres u Zagrebu, a kada je riječ o očekivanjima od iduće godine, teško je bilo što prognozirati, no očekuje se smirivanje situacije kada su u pitanju cijene građevinskog materijala.

Predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama HGK Dubravko Ranilović smatra kako je tržište nekretnina vrlo dinamično, ali i vrlo različito i polarizirano te da je sve izraženiji trend povećanja razlike između tražene i realizirane cijene nekretnine, pri čemu očekivanja vlasnika nekretnina postaju sve nerealnija.

"Nama koji poslujemo na tržištu nekretnina u interesu je da se 'balon ne napuhuje' jer osim cijena stambenih nekretnina, 'napuhuju' se i cijene zemljišta, pa to onda sve dodatno poskupljuje cjelokupni proces i uzrokuje tako visoke cijene nekretnina", rekao je Ranilović navodeći kako je, kad je riječ o tržištu nekretnina, jako teško predviđati što nosi iduća godina.

"Cijene u nekim dijelovima zemlje zaista su dosegnule svoj plafon i ne bi trebale bitnije rasti, no s druge strane ne može se očekivati ni pad cijena nekretnina", rekao je Ranilović navodeći kako od 2017. godine, kada je započeo trend rasta cijena nekretnina, kontinuirano bilježi pad prometa, što je upravo posljedica razlika u očekivanjima između prodavatelja i kupaca.

Cijene nekretnina u prosjeku su rasle za šest posto na krilima jeftinog novca i potražnje ulagača koji žele zaštititi svoj kapital od inflacije, ali unatoč tome tržište se suočava s brojnim izazovima. U globalu, potražnja raste jer se nekretnine u pandemijsko vrijeme čine kao sigurna investicija, a potiču je i niske kamatne stope te strah od rasta inflacije.  

I.G/F.M.