Tržišta novca: Očekuje se porast sezonske potrošnje

29. studenoga 2019.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U prošlu srijedu je Ministarstvo financija na primarnom tržištu izdalo nove kunske obveznice dospijeća 2024. u ukupnom iznosu od 3,5 milijardi kuna. Izdano je i 7,5 milijardi kuna obveznica indeksiranih na kretanje tečaja kune prema euru s dospijećem 2034. Datum izdanja i službenog trgovanja je ovu srijedu odnosno 27.11. što je imalo za posljedicu smanjenje viška likvidnosti u sustavu sa 35,9 na 29,2 milijarde kuna koliko je iznosio dnevni višak na taj dan.

Unatoč trenutnom smanjenju, višak likvidnosti je i dalje iznimno visok što se i ogleda u obilju ponude kratkoročnih sredstava na tržištu novca uz gotovo neznatnu potražnju pa i kamatne stope stagniraju na rekordno niskim razinama.

Tjedan je uobičajeno započeo redovitom obratnom repo aukcijom središnje banke na kojoj depozitne institucije zbog spomenutih uvjeta na novčanom tržištu nisu pokazale interes za povlačenjem dodatne likvidnosti.

Ministarstvo financija za utorak je najavilo aukciju trezorskih zapisa na kojoj namjerava izdati 1,3 milijardi kuna jednogodišnjih trezoraca. Zadnji izdani trezorski zapis na godinu dana nosi prinos od 0,06% te je izvjesno da novo izdanje neće imati značajne promjene na prinosu.

U prosincu očekujemo porast sezonske potrošnje pred blagdane, koja zbog općenito visoke likvidnosti sustava neće bitno utjecati na tržišna kretanja, pa će i dalje biti prisutna neravnoteža u odnosu ponude i potražnje kratkoročnih sredstava na novčanom tržištu.

P.hr