Tržišta novca Zagreb: I dalje snažna nadmoć ponude novca

18. listopada 2019.

Foto: Shutterstock/Ilustracija

U ovom razdoblju višak likvidnosti u sustavu svakodnevno prelazi 33 milijarde kuna. U takvom okruženju prevladavaju ogromni kratkoročni viškovi kuna uz neznatnu potražnju, a trguje se po izuzetno niskim kamatnim stopama.

Okolnosti na novčanom tržištu odražavaju se neminovno na repo aukcije središnje banke koje se održavaju redovito svakoga ponedjeljka. Od početka godine nije povučena ni jedna kuna dodatne likvidnosti jer depozitne institucije ionako imaju znatne dnevne viškove likvidnosti.

Stanovito olakšanje u upravljanju viškovima likvidnosti predstavljaju aukcije trezorskih zapisa Ministarstva financija. Ministarstvo financija ovaj tjedan nije održalo aukciju trezorskih zapisa, ali je aukcija najavljena za idući tjedan. Sljedeća aukcija trezorskih zapisa planira se za 22. listopada s planiranim izdanjem od 500 milijuna kunskih trezorskih zapisa na rok od godine dana, i 30 milijuna eurskih trezorskih zapisa, dok je na dospijeću 630 milijuna kunskih i 49,3 milijuna trezoraca uz valutnu klauzulu.

U idućem razdoblju očekuje se da će kretanja na novčanom tržištu biti slična dosadašnjima te da će odnos ponude i potražnje i dalje pokazivati snažnu nadmoć ponude novca. Ni u ostalim segmentima financijskog tržišta nisu na vidiku aktivnosti koje bi utjecale na veći porast potražnje za novcem te bi kratkoročna kamatna stopa mogla do daljnjega ostati vrlo niska.

Tržišta novca Zagreb