Kapitalizacija Global Top 100 tvrtki rekordnih 21 bilijun dolara

22. kolovoza 2019.

Foto: Pixabay

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih javnih tvrtki porasla je za više od 1.040 milijardi dolara, odnosno za 5pet posto u 12 mjeseci, pokazuje to PwC ljestvica Global Top 100. Rast je slabiji u odnosu na povećanje od 15 posto koje je zabilježeno 2018. godine, što odražava teže tržišne uvjete.

Rastu tržišne kapitalizacije prošle godine ponajprije su pridonosile američke tvrtke, zahvaljujući snažnomu gospodarskom okruženju. Šire područje Kine, s četiri posto i Europa s pet posto zabilježili su smanjenje tržišne kapitalizacije, preokrenuvši prošlogodišnji dobitak.

Tehnološki sektor i dalje dominira, iako su sektori zdravstva, potrošačkih usluga i telekomunikacija ostvarili najsnažniji rezultat u protekloj godini. U prvih deset tvrtki na ljestvici i dalje dominiraju tehnološke tvrtke i tvrtke za e-trgovinu - Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet, a slijede ih Facebook na šestoj poziciji te Alibaba i Tencent kao sedmi i osmi.

Microsoft je bio najjači u postizanju apsolutnog povećanja tržišne kapitalizacije, stekavši 202 milijarde dolara ili 29 posto vrijednosti u odnosu na 2018. godinu, što ga je svrstalo na prvo mjesto. Nakon njega slijede Apple, Amazon i Alphabet. Ova je odvojena skupina 40 posto ispred tvrtke Berkshire Hathaway koja je na petome mjestu, s tržišnom kapitalizacijom od 494 milijarde dolara.

„Iako tehnološki sektor nije imao tako snažne rezultate kao prethodnih godina, on i dalje dominira na ljestvici Global Top 100, a četiri najbolja američka velikana na razini su svojstvenoj samo njima. Dugoročno gledano, očekujemo smanjenje neravnoteže kako tehnološke tvrtke iz šireg područja Kine budu napadale njihovu trenutačnu poziciju. Nadmoćnost tvrtki iz šireg područja Kine među 'jednorozima' može biti dokaz ovoj tvrdnji“, rekao je partner i voditelj Centra za inicijalne javne ponude u PwC-u UK Ross Hunter.

I dalje dominiraju tvrtke iz SAD-a

Već petu godinu zaredom tvrtke iz SAD-a čine više od polovice, odnosno 54 tvrtke na popisu Global Top 100 ima rast od devet posto te su tako nadmašile ukupan rast. Američke tvrtke predstavljaju 63 posto ukupne tržišne kapitalizacije, što čini porast u odnosu na 61 posto od prošle godine.    

"Iako je SAD i dalje vodeća sila na ljestvici Global Top 100, očekujemo da ćemo vidjeti sve veći doprinos tvrtki iz Kine, Indije i ostalih tržišta u razvoju. Novi ovogodišnji pristupnici iz Indije i Saudijske Arabije te snažan rast vrijednosti tvrtki iz ostatka svijeta dokaz su ovom stajalištu“, komentirao je Hunter.

Šire područje Kine čini drugu najveću komponentu Global Top 100 ljestvice po tržišnoj kapitalizaciji, unatoč padu od četiri posto u posljednjih 12 mjeseci nakon trgovinskih nesigurnosti i njihovih utjecaja na raspoloženje na lokalnim tržištima. To je u suprotnosti s porastom od 57 posto u 2018. godini, kada su tri nove tvrtke ušle u Global Top 100, a dvije su ušle među prvih deset.

Geopolitički izazovi, uključujući nesigurnost u vezi s Brexitom, vjerojatno su prošle godine utjecali na tvrtke sa sjedištima u Europi. Tri europske tvrtke napustile su Global Top 100, a sveukupno gledajući, europske tvrtke na ljestvici izgubile su pet posto tržišne kapitalizacije. Nedavni su trendovi tvrtki iz ostatka svijeta pozitivniji, s tržišnom kapitalizacijom od 22 posto.

Sveukupno, zemlja s najboljom ocjenom na ljestvici u relativnom smislu jest Indija. Unatoč samo dvije tvrtke među Global Top 100, snažni rezultati na domaćem tržištu dionica i znatna zarada povećali su njihovu tržišnu kapitalizaciju za 63 milijarde dolara ili 37 posto.

obiteljska tvrtka

U području privatnih tvrtki vrijednost 100 najboljih 'jednoroga' na dan 31. ožujka 2019. porasla je za šest posto, na 815 milijardi dolara, što je na razini dioničkih društava. Gotovo polovica, odnosno 48 posto od prvih 100 'jednoroga' bila je iz SAD-a, što je također u skladu s onim što vidimo na ljestvici Global Top 100.

Kompanije na širem području Kine doprinose s otprilike 30 posto 'jednoroga' kad je riječ o broju i vrijednosti, što je mnogo veći udio nego na ljestvici Global Top 100. Kao važan izvor budućih inicijalnih javnih ponuda ili akvizicija od drugih tvrtki, to sugerira da u skorijem vremenu sa šireg područja Kine možemo očekivati više ulazaka na ljestvicu Global Top 100 tvrtki.

P.hr/I.Grgić