Trošarine na duhan fiskalno dobre, ali neučinkovite

12. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Sadašnja pravila EU o trošarinama na duhan dobro funkcioniraju s fiskalnog stajališta, ali nisu učinkovita glede odvraćanja od pušenja, stoji u procjeni europskih pravila o oporezivanju duhana, strukturi i stopama trošarina koje se primjenjuju na prerađeni duhan, a koje je objavila Europska komisija. 

U Europskoj uniji puši 26 posto stanovništva, a među mladima do 24 godine pušača je još više, 29 posto. Prema europskom planu za suzbijanje raka, oporezivanje ima ključnu ulogu u smanjenju konzumacije duhana i u odvraćanju mladih od pušenja.

Hrvatsko ministarstvo financija u e-savjetovanje uputilo je Prijedlog nove uredbe o visini trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, a javna je rasprava trajala do 3. veljače. Uobičajeno veće trošarine znače i poskupljenje cigareta. Posljednji je put vlada povećala trošarine na cigarete krajem 2018., a nakon toga cigarete su poskupjele za oko dvije kune po kutiji.

Velike razlike u prosječnoj cijeni kutije cigareta u EU, koje se kreću od 2,57 do 11,37 eura, predstavljaju veliki poticaj za prekograničnu kupovinu. U evaluaciji se naglašava kako pojavljivanje novih proizvoda, kao što su e-cigarete, grijani duhanski proizvodi i novi proizvodi koji izazivaju ovisnost, otkrivaju ograničenja sadašnjega pravnog okvira oporezivanja. Stoga je potreban sveobuhvatniji pristup, koji bi trebao uzeti u obzir sve aspekte kontrole duhana, uključujući javno zdravstvo, oporezivanje, borbu protiv nezakonite trgovine i pitanja okoliša, smatra EK. 

duhan, cigareta, zdravlje Foto: Pixabay

Pušenje i zdravlje 

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, duhan je jedna od najvećih prijetnji zdravlju. Duhan je odgovoran za smrt više od sedam milijuna ljudi godišnje, od tog broja više od šest milijuna smrtnih slučajeva posljedica je izravne uporabe duhana, dok je oko 890.000 posljedica izloženosti dimu kod nepušača. Duhanski dim sadrži više od 4.000 različitih kemijskih sastojaka karcinogenog i iritirajućeg djelovanja.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji procjenjuje se da u Hrvatskoj od posljedica pušenja godišnje umire oko 14.000 ljudi, što znači da Hrvatska svake godine gubi jedan grad veličine Makarske. U Hrvatskoj svaka treća osoba puši, što spada u sam svjetski vrh; a svaki drugi hrvatski pušač popuši prosječno 15 do 24 cigarete dnevno.

Znanstveno je dokazano da jedna cigareta skraćuje život osam minuta; dakle, osobi koja puši jednu kutiju cigareta dnevno dan je kraći za dva sata i 40 minuta, a godina 40 dana.

Od 1.000 odraslih muških pušača jedan umire u nasilnim obračunima, šest u prometnim nesrećama, a 250 ubija duhan kroz razne patološke pojave. Osoba koja puši jednu kutiju cigareta dnevno, čija je cijena 26 do 30 kuna, godišnje popuši od 9.490 do 10.950 kuna. Svaki peti nepušač izložen je duhanskome dimu u svom domu.

Tri minute traje jaka želja za cigaretom, nikada dulje, a možete je suzbiti na razne načine: operite zube, prošetajte, istuširajte se, popijte čašu vode, pojedite jabuku.

Hina/P.hr