Vještine uz koje se može napredovati u situaciji krize i neizvjesnosti

23. siječnja 2021.

Foto: Pixabay

Od pojave pandemije koronavirusa svijet se preokrenuo. Neizvjesnost koju je donio COVID-19 mnogima je prouzročila mnogo briga, prije svega jer traži da se u vrlo kratkom vremenu postojeća znanja i vještine prilagode novonastaloj situaciji, pa i na području ekonomskih znanosti. Tako će biti i u nadolazećim mjesecima i godinama. Vrhunska radna mjesta u tvrtkama koje mogu rasti u poslijepandemijskom vremenu bit će sve traženija. Stoga je nužno ulaganje vremena i novca u stjecanje potrebnih vještina.

Svima koji ove godine žele napredovati u karijeri izvršni direktor Harvard Business Schoola Online Patrick Mullane, u tekstu za Fast Company, predlaže usavršavanje vještina u tri ključna područja: 

- podatkovnoj znanosti

- kompetenciji u liderstvu (s naglaskom na krizno upravljanje)

- razumijevanju globalne ekonomije.

Podatkovna znanost

Uporaba tehnologije u posljednjih nekoliko desetljeća rezultirala je prikupljanjem golemih količina podataka. Vlade, neprofitne organizacije i korporacije sve su više zainteresirane za "vađenje" podataka koji povećavaju učinkovitost, poboljšavaju financije i identificiraju trendove. Morate razumjeti osnove znanosti o podacima, uključujući teme poput uzročnosti, regresijske analize, statistike i vizualizacije podataka.

Ovladavanje konceptima znanosti o podacima može vam pomoći da napredujete u svojoj trenutnoj ulozi i budete nekoliko svjetlosnih godina ispred konkurencije.  

Kompetencije u (kriznom) vodstvu

Rijetki su se pripremili za izazove koje smo pretrpjeli tijekom pandemije. A u mnogim krajevima javnog i privatnog sektora jedinstvena kriza pokazala je važnost vodstva - te specijalizirane vrste vodstva potrebne su kad stvari ne idu baš dobro. Naposljetku, lako je biti dobar lider kad vam vjetar puše u leđa, ali nije baš tako lako kad nastupi oluja.

Razumijevanje globalne ekonomije

Kad razmišljate o ekonomiji, vjerojatno mislite na grafikone i 'dosadne debele knjige', ali ta 'mračna znanost' uopće nije sumorna.

Zna se da jako mnogo čimbenika može utjecati na naše postupke, poput pandemija, poreza te trgovinskih ratova, politike ili tehnologija. No, ako razumijete kako su sve te stvari međusobno povezane, bit ćete mnogo spremniji predvidjeti što nas očekuje u budućnosti. Naizgled nepovezane stvari moći ćete povezati na načine na koje to drugi ne mogu. Moći ćete se čak služiti i vještinama iz područja ekonomije kako biste razmotrili svoje osobne korake, poput smjera kojim će se kretati hipotekarne kreditne kamatne stope dok razmišljate o kupnji stana.

P.hr/B.S.