Tri osobe koje u startu treba svaka tvrtka

5. travnja 2021.

Foto: Pixabay

Izreka 'vrijeme je novac' vrijedi posebno ako ste poduzetnik - pa i poduzetnik početnik. Kad pokrenete posao, trebat će vam ljudi na koje ćete se moći osloniti i prebaciti dio tereta i odgovornosti, a ne osobe bez iskustva, jeftina radna snaga za koju ćete misliti da ćete je moći brzo osposobiti. A na takvo rješenje pomišljaju mnogi poduzetnici početnici - jer nitko u startu nema previše novca, pa i Mandy Gilbert, poduzetnica, inovatorica i kolumnistica portala Inc.com, koja je s 27 godina pokretala biznis budžetom od samo 8000 dolara.

Danas mnogo iskusnija Gilbert savjetuje da prilikom pokretanja biznisa uložite i zaposlite tri osobe važne za budućnost tvrtke. 

Osoba koja je pametnija od vas

Izuzevši rijetke sretnike, novac je uvijek problem kod pokretanja novog posla, no na timu ne bi trebalo štedjeti, savjetuje Gilbert. Prva osoba koju ćete zaposliti trebala bi biti jako kvalitetna osoba, razinu iznad vas.

Kvalitetan menadžer, čak i za tvrtku koja je još u povojima, iznimno je bitan jer je diže na višu razinu. To treba biti osoba na koju se možete osloniti, od koje možete zatražiti savjet i očekivati da će učinkovito odrađivati zadatke.

"Usredotočite se na kvalitetu, a ne na količinu i ne bojte se kandidata za koje mislite da su pametniji od vas. To su često stariji zaposlenici koji će biti nositelji i najviše će oblikovati vaše poslovanje, zato budite izbirljivi i ne žurite pri odabiru prave osobe, čak i ako to znači ponovno objavljivanje natječaja i nove runde intervjua", kaže Gilbert.

Osoba koja je vrlo energična

Nakon što formirate tim koji će voditi tvrtku, pronađite i druge zaposlenike i neka među njima bude mlađa osoba - energična, pametna i dominantna, osoba koja će moći uskočiti u bilo koji projekt, koja će se snaći čak i u poslovima koje nikada prije nije radila. Potražite pozitivnu, motiviranu osobu i onu koja će vas potaknuti da stvari gledate drukčije.

Odvjetnik kojem možete vjerovati

Stavka na kojoj nikako ne biste smjeli štedjeti troškovi su odvjetnika specijaliziranog za trgovačko pravo i pravne odnose unutar tvrtke. Pri pokretanju posla to će biti jedan od najvećih izdataka, ali važnost izvrsnog odvjetnika koji će znati iščitati pravne posljedice pojedinih ugovora neprocjenjiva je. Istražite, zatražite kolege poduzetnike preporuke i provjerite njihove referencije.

P.hr/B.S.