Trgovački lanci spremno dočekali poslovanje u eurima

3. siječnja 2023.

Foto: Shuttersock

Trgovački lanci poručili su da su spremno dočekali prelazak na euro te da se poslovanje trgovina i sve vrste plaćanja kupaca odvijaju bez poteškoća.

Iz Konzuma su na upit HINA-e kazali da su spremno dočekali promjenu valute te kako najveći izazov očekuju u razdoblju dvojnog optjecaja kune i eura, koje će biti na snazi do 14. siječnja kada primaju obje valute, a vraćaju eure kad god je to moguće.

"Prilagodili smo sve interne sustave te procesi u prodavaonicama teku bez poteškoća, uz povremene manje izazove koji se rješavaju u hodu, a koji su uglavnom povezani s kartičnim plaćanjem, odnosno funkcionalnošću kartica različitih banaka", istaknuli su iz Konzuma.

Napominju kako u ovom trenutku kupci pretežno plaćaju u kunama, a njihovi zaposlenici vraćaju novac u novčanicama i kovanicama eura kojima su se opskrbili dovoljno za operativno poslovanje.

"Također, u svim prodavaonicama postoje i blagajne na kojima je plaćanje moguće isključivo karticama kako bi proces kupnje bio brži za one kupce koji se koriste tim načinom plaćanja. Ujedno, na samoposlužnim se blagajnama tijekom razdoblja dvojnog optjecaja može plaćati isključivo karticama jer ćemo u tom razdoblju prilagođavati sustav za primanje novčanica i kovanica eura", navodi se u odgovoru Konzuma.

Zahvaljujući temeljitim pripremama, transparentnoj komunikaciji i educiranim zaposlenicima, sigurni su da će kupcima uspješno olakšati pripremu za potpuni prelazak s kune na euro.

I iz Spara Hrvatska istaknuli su kako su na vrijeme proveli sve radnje i investicije u sustavu potrebne za uspješan prelazak s kune na euro.

"Svi procesi u našim trgovinama Spar i Interspar teku bez poteškoća", kazali su. Dodaju i da su, u želji da kupcima osiguraju povoljniju kupnju, s uvođenjem eura od 1. siječnja redovne cijene svih proizvoda zaokružili naniže.

Naime, Spar Garancija jamči da se kod preračunavanja svake pojedine cijene, iz kune u euro, uklanja treća decimala, što automatski znači niže cijene za više od 30.000 proizvoda, naveli su.

I iz Lidla Hrvatska kazali su kako poslovne aktivnosti funkcioniraju bez problema te kako se poslovanje u trgovinama odvija nesmetano.

"U vezi s prelaskom na euro, poslovne aktivnosti Lidla Hrvatska funkcioniraju bez problema. Poslovanje u trgovinama teče nesmetano, a sve vrste plaćanja naših kupaca odvijaju se bez poteškoća", odgovorili su iz toga trgovačkog lanca.

Iz trgovačkog lanca Pevex istaknuli su da su na vrijeme krenuli s pripremom uvođenja eura i sve su tome prilagodili u svojim prodajnim centrima kako bi kupcima i dalje omogućavali nesmetanu kupnju. "Za pripremu uvođenja nove valute utrošili smo oko 700.000 eura", kazali su.

Napominju kako sa svoje strane nemaju nikakvih poteškoća, no da postoje tehnički problemi s pojedinim bankama, i to kod kartičnog plaćanja.

Iz Kauflanda su kratko poručili da u njihovim trgovinama za sada sve teče bez poteškoća.

 

 

Hina/P.hr