Burilović: 2020. je godina ogromnih prilika

28. studenoga 2019.

Javni sektor nam je velik i skup u odnosu na ono što daje, i to treba mijenjati. Dio hrvatskih poduzetnika u njemu je pronašao najboljega klijenta i to ih je odvratilo od izvoza i inovacija, kazao je Velimir Šonje, dobitnik nagrade za ekonomskog analitičara godine "Gorazd Nikić"

Predsjednik HGK Luka Burilović i analitičar godine Velimir Šonje

"Svi makroekonomski pokazatelji sada su dobri. Često sam govorio kako nije dobro da bez čvrste osnove razgovaramo o gospodarstvu. Kapital je plaha zvjerka i često voli otići kada čuje takve priče. Trebamo širiti optimizam, no biti i pripremni te promijeniti strukturu gospodarstva i na tome očekivati snažne stope rasta. Očekujem kako ćemo ovu godinu obilježiti s tri posto rasta. No, svi trebamo težiti pet-postotnom rastu i možda dostići tako one brže od nas. Sustav i država odradili su dosta toga i porezne reforme učinile su svoje te stvorile pretpostavke za bolji rad. Vrijeme je da se mi gospodarstvenici okrenemo sebi jer nitko nas neće razviti osim nas samih. Sada smo i snažniji i konkurentniji i sposobniji, i to trebamo dokazati. Trebamo se okrenuti globalnom tržištu i jačati izvoz. Moja su očekivanja i želje za iduću godinu optimistične. Smatram da su takva očekivanja izvediva. Vjerujem da je 2020. godina ogromnih prilika. Nemojmo propustiti takve prilike", rekao je predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović na predstavljanju posebnog izdanja Privrednog vjesnika Poslovna očekivanja 2020.

S Burilovićevim razmišljanjima u velikoj se mjeri slažu i gospodarstvenici. Oni su općem stanju domaćega gospodarstva za ovu godinu dali ocjenu 2,48 (u rasponu od 1 do 5). U 2020. većinom očekuju stagnaciju ili čak pad BDP-a, a slično gledaju i na poslovnu klimu u zemlji. No, makroekonomski pesimizam ustupa mjesto optimizmu u prognozama za vlastite tvrtke – poduzetnici očekuju nastavak rasta prihoda, a velika ih većina planira nova zapošljavanja i investicije u 2020. 

Burilović POPredsjednik HGK Luka Burilović

"Naš privatni sektor već se odavno navikao boriti i uspijevati unatoč svim preprekama s kojima se bori u našem poslovnom i ulagačkom okruženju. Oni koji su uspjeli i preživjeli, navikli su se na državu kao maćehu i više od nje ništa ni ne traže, osim da ih se ostavi na miru, a vjera u sebe same jaka im je i nepoljuljana jer za to imaju potvrdu u iskustvu", komentirao je glavni urednik Privrednog Marko Jurčić.

Oprezni optimizam trebamo staviti na stol i oprezno dozirati, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

“Gospodarski ciklusi svima su nama znani, kao i to da imaju uzlazne i silazne tijekove koji ovise o mnogim uvjetima. Poučeni prethodnom šestogodišnjom krizom, trebamo se, uz pitanje kada će doći, upitati i koliko će sljedeća kriza biti snažna i duga. Prijedlogom proračuna i svojim projekcijama u 2020. godini očekujemo rast od 2,5 posto. U ovoj godini očekujemo 2,8-postotni rast gospodarstva. Nastojimo dati kredibilne projekcije jer je važna konzistentnost i vjerodostojnost koja jamči podlogu za planiranje drugima”, kaže Marić.

Zdravko MarićMinistar financija Zdravko Marić

U sklopu predstavljanja poslovnih očekivanja dodijeljena je i nagrada za ekonomskog analitičara godine "Gorazd Nikić", koja je ove godine, prema glasovima gospodarstvenika, otišla u ruke Velimiru Šonji. "Javni sektor nam je velik i skup u odnosu na ono što daje, i to treba mijenjati. Dio hrvatskih poduzetnika u njemu je pronašao najboljega klijenta i to ih je odvratilo od izvoza i inovacija. To također treba mijenjati jer samo tako učinit ćemo državu funkcionalnom i stabilnom", poručio je Šonje potičući struku na stalno istraživanje i preispitivanje podataka te da ne robuje ideologiji i ekonomskim dogmama.

 

Krešimir Sočković