Tko sve u lipnju ima pravo na potporu za očuvanje radnih mjesta?

1. lipnja 2020.

Foto: Pixabay

Ako je poslodavac u svibnju ove godine, u odnosu na svibanj prošle, zabilježio pad prihoda veći od 50 posto ima pravo na subvenciju do 4.000 kuna po radniku. Riječ je mjerama za očuvanje radnih mjesta namijenjene poslodavcima kojima je zbog posebne okolnosti uvjetovane koronavirusom narušena gospodarska aktivnost. Pad prihoda dokazuje se na temelju predaje PDV obrasca Poreznoj upravi za svibanj 2020. i svibanj 2019. godine.

Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci, treba dokazati pad prometa za najmanje 50 posto u svibnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine na temelju predaje PDV obrasca za svibanj i veljaču ove godine. Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a dokazuju pad prihoda na temelju tablice pada prihoda.

Važno je napomenuti i da radnik mora biti u radnom odnosu na dan 19. ožujka 2020. godine i dalje, a još jedan od uvjeta jest da mjeru mogu koristiti oni poslodavci koji su registrirali djelatnost te se prijavili u sustav HZMO-a do 29. veljače 2020. Ova potpora dostupna je i korisnicima potpore za samozapošljavanje, i za vlasnike i za zaposlenike.

Ništa od potpora za tvrtke s državnim udjelima 

Iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje ističu kako ova potpora nema obilježja državne potpore male vrijednosti jer je sastavni dio gospodarskih mjera Vlade za očuvanje radnih mjesta u najugroženijim sektorima. Važno je istaknuti kako je ne mogu koristiti poslovni subjekti čiji su osnivači Republika Hrvatska, županije i jedinica lokalne samouprave, zatim one tvrtke u kojima država, županije i jedinice lokalne samouprave imaju vlasničke udjele više od 25 posto i njihova trgovačka društva kćeri.

brod luka ribanje ribarstvo

Potpore mogu koristiti trgovačka društva, obrti, OPG-ovi i fizičke osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost, a s obzirom na pogođenost pojedinih sektora, to će u prvom redu biti tvrtke iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva, odnosno samo biljna i stočarska proizvodnja, lovstvo i uslužne djelatnosti povezane s njima te ribarstvo. Mogu ih koristiti i tvrtke koje se bave prijevozom i skladištenjem, a tu se ponajprije misli na prijevoz putnika, zatim djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane i pića; tvrtke koje se bave iznajmljivanjem i leasingom, putničke agencije, organizatori putovanja, turoperatori i ostale rezervacijske usluge te djelatnosti povezane s njima. Naravno, to se odnosi i na kreativne, umjetničke i zabavne djelatnosti, zabavne i rekreacijske djelatnosti, proizvodnju i prikazivanje filmova i videofilmova, djelatnosti snimanja zvučnih zapisa, izdavanja glazbenih zapisa i njihovu distribuciju, ostale uslužne djelatnosti i segment event-industrije.

Više informacija možete pronaći na ovoj poveznici.

Inače, na početku epidemije osnovni kriterij za isplatu potpora za očuvanje radnih mjesta bio je pad prometa od 20 posto. Država je tako za mjesec ožujak isplatila više od milijarde i pol kuna kako bi se sačuvalo približno 485 tisuća radnih mjesta. Potporu su primile gotovo 84 tisuće poslodavaca. Tada je po zaposlenom potpora bila 3.250 kuna. 

P.hr/I.Grgić