Što se može, a što ne smije raditi dok su na snazi stroge mjere zaštite?

20. ožujka 2020.

Foto: Pixabay

U Hrvatskoj je na snazi odluka Stožera civilne zaštite s čitavim nizom mjera za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom, a koje bi trebale trajati 30 dana. Stoga i Porezna uprava još jednom podsjeća kako stroga mjera socijalnog distanciranja nalaže izbjegavanje bliskoga osobnoga kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom prostoru i jednog metra na otvorenom prostoru.

Protuepidemijske mjere koje se nalažu jesu zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja više od pet osoba na jednome mjestu te obustava rada u djelatnosti trgovine. No, i tu ima iznimaka, tako da raditi mogu prodavaonice prehrambenih artikala, prodavaonice prehrambenih i higijenskih artikala, tržnice i ribarnice, ljekarne te veterinarsko-medicinske i poljoprivredne ljekarne.

Raditi mogu i benzinske postaje, kiosci, pekarnice, kemijske praonice rublja, specijalizirane prodavaonice za prodaju ortopedskih i drugih pomagala, specijalizirane prodavaonice dječje opreme te prodavaonice hrane za životinje, skladišta za izdavanje građevinskog materijala na temelju narudžbi u maloprodaji, logistički i distributivni centri hrane, pića i higijenskih proizvoda te veledrogerije.

Na snazi je obustava rada svih kulturnih djelatnosti - muzeja, kazališta, kina, knjižnica, čitaonica te obustava održavanja izložbi, revija i sajmova.

Prestaju s radom svi ugostiteljski objekti svih kategorija. Izuzetak su usluge pripreme hrane koje imaju dostavu iste, usluge smještaja te rada pučkih i studentskih kuhinja.

Frizer

S radom moraju prestati sve uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakti s klijentima, u što ulaze frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, saloni za masažu, saune, bazeni.

Zabranjuju se i sva sportska natjecanja i organizirani treninzi te rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara. Obustavlja se i održavanje dječjih i drugih radionica te organiziranih plesnih škola.

Zabranjen je i rad autoškola i škola stranih jezika te, na kraju, sva vjerska okupljanja.

Pravila kojih se svi moraju držati 

Važno je da se kod ulaska u objekte koji mogu raditi ne stvaraju gužve. Jasne upute o tome moraju se staviti na sve ulaze u prodavaonice i objekte te ostala prodajna mjesta. Zabranjuje se prodaja roba u rinfuzi, a u svim prostorima moraju se primjenjivati mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.

Važno je organizirati rad sa što većom međusobnom udaljenosti radnika, uz poštovanje stroge mjere socijalnog distanciranja. Uz redovito provjetravanje prostora, važno je osigurati punktove s dezinfekcijskim sredstvima za ruke u prostorima za korisnike te uz njih postaviti kratku obavijest o općim mjerama smanjenja rizika od zaraznih bolesti.

Na vidljivim mjestima trebaju se istaknuti upute i preporuke za pridržavanje općih pravila o higijeni i strogoj mjeri socijalnog distanciranja. 

Bez poslovnih sastanaka i putovanja u inozemstvo

Poslodavci su obvezni organizirati rad od kuće, naravno, gdje je moguće, zatim otkazati sastanke ili organizirati telekonferencije i koristiti druge tehnologije za održavanje sastanaka na daljinu, zatim otkazati službena putovanja izvan države, osim prijeko potrebnih te zabraniti dolazak na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu tjelesnu temperaturu i smetnje s dišnim organima, a posebno suhi kašalj i kratki dah.

Provode li se sve ove mjere, kontrolirat će stožeri civilne zaštite jedinica lokalne i područne  samouprave, i to aktiviranjem operativnih snaga civilne zaštite.

P.hr/I.Grgić