Tko sve može računati na mjere pomoći?

22. listopada 2020.

Poduzetnici čije je poslovanje ugroženo zbog pandemije koronavirusa do daljnjega mogu računati na mjere pomoći. Nove, koje vrijede do kraja godine, između ostalog uključuju još kraće radno vrijeme i širi opseg usluga.

Za mjeru skraćenoga radnog vremena potrebno je dostaviti manje dokumentacije negoli je bio slučaj do sada, uz povećanje mogućnosti skraćenja radnog vremena sa 50 na 70 posto. Maksimalna potpora za ovu mjeru raste s 2.000 na 2.800 kuna po radniku mjesečno, uz oslobađanje plaćanja doprinosa za taj iznos.

Mjera za mikropoduzetnike, do 10 zaposlenih, pripaja se mjeri za očuvanje radnih mjesta u ugroženim sektorima, što im omogućava potpore veće od 2.000 kuna po radniku.

Mjera za očuvanje radnih mjesta znači stupnjevanje potpora u skladu s padom prometa od 40 posto i 2.000 kuna po radniku do 60 posto i 4.000 kuna po radniku, uz oslobađanje plaćanja doprinosa.

Potpora se proširuje na sektore koji nisu bili uključeni u srpnju, kolovozu i rujnu kao što su biljna i stočarska proizvodnja, ribarstvo i s njima povezane uslužne djelatnosti, usluge povezane s putničkim i vodenim prometom te druge.

Djelatnosti koje su zatvorene ili ograničene odlukom Stožera imaju pravo na potpore bez obzira iz kojeg sektora dolaze.

Izmjene mjera donose se retroaktivno, od početka listopada, a sredstva su osigurana najmanje do kraja godine.

I.G./F.M.