Tko je iz Hrvatske ostavio trag na zvjezdanom startup nebu?

1. srpnja 2019.

Bellabeat jedan je od najambicioznijih domaćih startupa koji je rastao nevjerojatnom brzinom i primjer je onoga što se događa samo u američkoj Silicijskoj dolini, uz veliki rizik, kapital, strašno brzi rast – i veliki hype. Ovaj projekt Urške Sršen i Sandra Mura rastao je na modelu na kojem su se razvile najveće tehnološke tvrtke u svijetu, poput Facebooka ili Ubera. Jedna su od tehnoloških tvrtki koje su se na tržištu našle u pravom trenutku i pronašle investitore koji su u njih unijeli milijune. Sada je na tržištu jedna od predvodnica revolucije u tehnologiji za preventivno zdravstvo; uz softver, proizvode i hardver, pametni privjesak koji prati zdravlje korisnika. Preživjeli su i prestanak hypea, u novom su krugu investiranja i traže nove ljude za širenje poslovanja s američkog na europsko tržište.

Photomath je svjetski najraširenija aplikacija napravljena rukama hrvatskih programera. Kompliciranom matematikom putem pametnog telefona i njegove kamere projekt svakome omogućava riješiti i najsloženije zadatke, ali i pratiti  postupak rješavanja i na taj način učiti. Na svojim mobilnim telefonima ima je više od 100 milijuna korisnika i po raširenosti ovo je sigurno najbolji hrvatski startup. Temelj su njegova rada znanja i softverski resursi Microblinka, tvrtke također u vlasništvu Damira Sabola, oca Photomatha. Aplikacija je među prvima u svijetu pokazala da računala mogu naučiti gledati i prepoznavati stvari.

Još jedan iznimno zanimljiv startup - Farmeron, softver za upravljanje farmama, koji je ozbiljan igrač na američkom tržištu. Prošao je cijeli poslovni ciklus, od pokretanja, preko razvoja i skaliranja do, na kraju, akvizicije - kupio ga je od osnivača Matije Kopića američki Virtus Nutrition, tehnološki lider u nutritivnim rješenjima za stoku. Inače je Farmeron sustav podataka u oblaku za upravljanje farmama muznih krava, koji većinu prihoda ostvaruje u Sjedinjenim Američkim Državama. Bivši vlasnik tvrtke sada se bavi svojom drugom tvrtkom Gideon Brothers - koja sada ozbiljno radi na projektima umjetne inteligencije i robotizacije, a napravili su prvi domaći robot za logistiku.

Agrivi Matije Žulja još je jedan računalni projekt za selo - ovaj put za rješenje u oblaku koje poljoprivrednicima diljem svijeta pomaže u postizanju djelotvorne, profitabilne i održive poljoprivredne proizvodnje. Visoko oslanjanje na umjetnu inteligenciju jača potencijal ovog projekta, a statistike pokazuju kako više od 150 zemalja svijeta ima dodire s njihovom platformom. Povezivanjem znanja stručnjaka koje je upoznao, jer je i sam pokrenuo malu poljoprivrednu proizvodnju, napravio je posao koji je utjecao na možda najveći broj ljudi u svijetu. I dalje posluju iz Hrvatske za cijeli svijet.

Nanobit je projekt Alena Sumine i Zorana Vučinića osnovan 2008. godine, a većinu svog vremena ovaj startup posvećuje mobilnim videoigrama. Mnoge od njih igrate ili ste igrali na svom telefonu, no ne znate da su ih proizveli dizajneri, game developeri i programeri domaće tvrtke koja samo ove godine od tri igre na kojima rade očekuje prihode od 400 milijuna kuna. Na oštrom konkurentnom svjetskom tržištu pronašli su svoju nišu, pa su im ciljana publika za njihove videoigre žene između 25 i 55 godina koje govore engleski i vole ležernu zabavu. Prisutni su globalno i svake godine nastavljaju rasti.  

Krešimir Sočković