Telemach smanjuje svoj ugljični otisak prelaskom na zelenu energiju

27. siječnja 2022.

Foto.Telemach

Telemach je s Petrolom potpisao ugovor o kupnji zelene energije čime će 100 posto električne energije koju troši dolaziti iz obnovljivih izvora, točnije, iz vjetroelektrane u Obrovcu. Zahvaljujući tome tvrtka stječe certifikat koji dodjeljuje HROTE (Hrvatski operator tržišta energija) za jamstvo podrijetla električne energije.

Riječ je o elektroničkoj ispravi koja se izdaje za električnu energiju proizvedenu u postrojenju koje se koristi obnovljivim izvorom energije.

Prelaskom na obnovljive izvore energije Telemach želi dati svoj doprinos očuvanju okoliša, održivom poslovanju i smanjivanju ugljičnog otiska te podržati Europski zeleni plan čiji je cilj stvoriti moderno, učinkovito i konkurentno europsko gospodarstvo te eliminirati neto emisije stakleničkih plinova do 2050. S tim je ciljem, podsjećaju, Europska komisija donijela niz prijedloga kako bi se do 2030. klimatskim, energetskim, prometnim i poreznim politikama smanjile neto emisije stakleničkih plinova za barem 55 posto u usporedbi s razinama iz 1990.

"Kao zagovaratelj digitalizacije koju snažno potičemo implementacijom najnaprednijih širokopojasnih mreža, Telemach se zalaže za stvaranje održivog okruženja koje će spremno odgovoriti na brojne izazove pred nama. U skladu s time usmjereni smo i na smanjivanje ugljičnog otiska te korištenje zelenim izvorima energije koji tome pridonose, pa smo sretni što možemo biti dijelom pozitivnih promjena koje će s vremenom rezultirati sve većom ekološkom osviještenošću i poboljšanjem zdravlja budućih generacija", izjavio je Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska.

Iako će spomenuti prijedlozi za smanjenje emisije stakleničkih plinova biti usvojeni tek 2023., a Hrvatska ima dvije godine za njihovo usvajanje na nacionalnoj razini, iz Telemacha ističu da su već sada odlučili započeti sa svojom zelenom tranzicijom čime žele potaknuti i cjelokupnu poslovnu zajednicu. Ujedno, zaključuju, želi uputiti i na prilike koje ona nosi i u kontekstu podizanja konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva te osiguravanja stabilne tranzicije na održivo i energetski neovisno gospodarstvo koje će unaprijediti živote svih građana.

P.hr/I.B.