Hrvatska tekstilna industrija na raspolaganju zdravstvu

26. ožujka 2020.

Radno-zaštitna odjeća za osoblje u zdravstvenom sustavu, odjeća za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku, samo je dio asortimana koji se može proizvoditi u tvornicama u Hrvatskoj

Foto: Pixabay

Pandemija koronavirusa koja je zahvatila cijeli svijet ima teške posljedice na poslovanje, a posebno će se odrazitina tekstilnu i odjevnu industriju koja je uvozno ovisna o materijalu i sirovinama. Više od 50 posto svih sirovina i materijala se uvozi, dok se više od 50 posto proizvodnje izvozi.

"Na tvrtke trenutno utječu tri vrlo teške situacije – prekid dobave sirovina, s jedne strane, te smanjena potražnja i prekid isporuke roba na inozemno tržište, uglavnom zemlje EU-a", rekao je novoizabrani predsjednik Udruženja tekstilne i odjevne industrije HGK Davor Sabolić i pojasnio da se velik dio odjevne industrije u Hrvatskoj bavi tzv. lohn proizvodnjom koja je prva na udaru krize.

Naglašava da pad globalne potražnje za proizvodima smanjuje narudžbe stranih partnera, ali i otežava protok ključnih sirovina pa tako onemogućuje održavanje kontinuirane proizvodnje. Kako se riječ opretežito radno intenzivnoj industriji, vrlo je velik pritisak na troškove poslovanja te nemogućnost dugoročnog održavanja broja zaposlenih ako se ne donesu konkretne mjere za spašavanje i pomoć industriji.

"Ova kriza je naravno i prilika za cijeli sektor da se pokuša reorganizirati s ciljem zaokreta proizvodnje ka proizvodima koji su trenutno nužni na domaćem tržištu. Naime, trenutno je jako otežana nabavka pojedinih ključnih proizvoda, ali i onih koji su standardne naravi, no zbog svog porijekla s Dalekog Istoka su svejedno jako teško dobavljivi u ovom trenutku", kaže Sabolić.

Tekstilna industrija je u stanju proizvoditi proizvode sljedeće namjene u većim količinama: kompletni posteljni platneni program za opremanje zdravstvenog sustava (bolnice, domovi zdravlja, prihvatni centri i sl.), radno-zaštitnu odjeću za kompletno osoblje u zdravstvenom sustavu, odjeću za sustav civilne zaštite, policiju i vojsku.

Što se tiče specijalnih zaštitnih sredstava, pri čemu su trenutno aktualne zaštitne maske, pojašnjava da ne postoji proizvodnja maski kategorije FFP3 kao jedine certificirane maske koja štiti od virusa COVID-19 te da je u ovom trenutku takvu vrstu proizvodnje vrlo teško pokrenuti zbog specifičnosti opreme i uvjeta koju naša zemlja u ovom trenutku nema.

Opremanje zdravstvenog sustava, kao i ostalih ključnih službi s opremom u kratkom roku bilo bi dostatno za ozbiljnije zadržavanje radnih mjesta, a što bi vrlo pozitivno utjecalo i na poslovanje, kao i dizanje morala zaposlenika jer bi radili nešto pozitivno za dobrobit ove zemlje, zaključuju u Udruženju.

P.hr/I.B.