Tehnologija olakšala plaćanje poreza

26. studenoga 2019.

Foto: Pixabay

Gospodarstva širom svijeta značajno su olakšala plaćanje poreza tvrtkama zahvaljujući tehnologiji, pokazuje Paying Taxes 2020, godišnje istraživanje poreznih uprava širom svijeta koje su proveli PwC i Svjetska banka. Nove tehnologije poreznim upravama daju mnogobrojne prilike da učine proces plaćanja poreza učinkovitijim, a one se neprestano razvijaju. Važno je da porezne uprave prate tehnološke novitete i da ih upotrijebe u svoju i u korist poreznih obveznika. Tvrtke, s druge strane, trebaju uključiti novu poreznu tehnologiju u svoje poslovanje kako bi odgovorile na povećanu potražnju porezne uprave za podacima.

Za sve je vlade učinkovita porezna uprava prioritet. Dobro ili loše funkcioniranje porezne uprave može utjecati na percepciju vlade u širem smislu. Ako se plaćanje poreza smatra jednostavnim, jasnim i poštenim, to će se pozitivno odraziti i može generirati potporu za prikupljanje prihoda koji su važni za pružanje iznimno potrebnih usluga“, rekla je Rita Ramalho, viša menadžerica grupe za svjetske pokazatelje Svjetske banke.

Izvješće tako pokazuje da je u Brazilu i Vijetnamu vrijeme potrebno za ispunjenje poreznih obveza bilo 23 posto manje u 2018. nego u 2017. godini, a u Obali Bjelokosti, Kirgistanu i Izraelu zabilježeno je znatno smanjenje broja poreznih uplata.

Ukupno, svjetski prosjek opterećenja ispunjavanjem poreznih obveza za tvrtke ostao je relativno stabilan u četiri ključne mjere koje se koriste za procjenu lakoće plaćanja poreza za tvrtke: vrijeme potrebno za ispunjavanje obveza (234 sata); broj uplata (23,1); ukupna stopa poreza i doprinosa (40,5 posto) i indeks vremena nakon predaje porezne prijave (60,9 od 100).

računi, porezi, kalkulator

Iako je svjetski prosjek ukupne stope poreza i doprinosa ostao gotovo nepromijenjen, došlo je do značajnih promjena politika u pojedinim gospodarstvima. Porez na dodanu vrijednost (PDV) uveden je u Saudijskoj Arabiji i Ujedinjenim Arapskim Emiratima s obzirom na to da oba gospodarstva pokušavaju proširiti porezne osnovice i smanjiti ovisnost o prihodima od prirodnih resursa. Gana je djelomično prešla s PDV-a na kaskadni porez na prodaju. Došlo je do značajnog smanjenja poreza na dobit u Gambiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Kini i Maroku.

K tome, prošireno pravo na povrat PDV-a odigralo je važnu ulogu u poboljšanju postupaka nakon predaje porezne prijave u Armeniji i Egiptu.

Od 2012. godine prosječno je vrijeme potrebno za ispunjenje poreznih obveza 27 sati kraće, a u prosjeku su potrebne 4,4 uplate manje. Tehnološki napredak potaknuo je oba navedena poboljšanja. Ukupna stopa poreza i doprinosa u istom razdoblju smanjila se s 41,9 na 40,5 posto.

Indeks vremena nakon predaje porezne prijave, uveden 2014. godine, porastao je na 60,9 u 2018. godini s 58,9 prije pet godina. Blago ukupno povećanje ne odražava dobro velika poboljšanja u nekoliko gospodarstava. Najistaknutije od njih jest da je povrat PDV-a postao dostupan tvrtkama sličnima studiji slučaja u Egiptu i Armeniji, dok je Turska izuzela kapitalne nabave od plaćanja PDV-a. Procesi za povrat PDV-a postali su mnogo učinkovitiji u Izraelu i Obali Bjelokosti. Ispravak prijave poreza na dobit postao je znatno jednostavniji u El Salvadoru, Mađarskoj, Tajlandu i Tunisu.

"Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je ključno da vlade i porezne uprave nastave ulagati u modernizaciju sustava svojih poreznih uprava. Međutim, istovremeno sve vlade trebaju shvatiti implikacije svakog novoga konsenzusa do kojeg dođe u vezi s trenutnim radom OECD-a i skupine G20 kad je riječ o oporezivanju digitalnoga gospodarstva“,  istaknuo je Andrew Packman, voditelj odjela za poreznu transparentnost i ukupne porezne doprinose u PwC-u.

P.hr/I.G.