Svjetski autoriteti za održivost dolaze u Zagreb

23. rujna 2022.

Foto: Pixabay

Održivost je ključna tema našeg vremena i temelj naše budućnosti. U krizi koja je pogodila gospodarstvo Hrvatske i EU, promijenila našu svakodnevicu i dovela u pitanje dostupnost i priuštivost osnovnih resursa koje smo uzimali zdravo za gotovo, poput energenata i hrane, tema održivosti i otpornosti aktualnija je nego ikada prije.

Stoga Hrvatska gospodarska komora u sklopu međunarodne konferencije "Podržimo održivo 2022: Zajedno za otporniju budućnost" 27. rujna u Laubu dovodi neke od vodećih svjetskih autoriteta na temu izazova, prilika i financiranja održivog poslovanja u uvjetima krize,

Jedan od ključnih govornika je Andrew Winston, globalno priznati stručnjak za izgradnju održivih tvrtki i jedan od najčitanijih autora na temu održivog poslovanja na svijetu, s redovitim kolumnama u časopisima Harvard Business Review i MIT Sloan Management Review. Smatra da tvrtke, da bi napredovale danas i sutra, moraju postati „neto pozitivne", odnosno svijetu davati više nego što uzimaju.

Reforma (prehrambenog) sustava

Ekološki ekonomist, regenerativni futurist, savjetnik UN-a za prehranu i zdravlje u kontekstu klimatskih promjena Marc Buckley zna da održivost i usmjeravanje poslovanja prema nultoj stopi emisije nema alternativu. U zagrebačkoj Laubi izložit će zašto nam treba Menu B, odnosno reforma (prehrambenog) sustava na globalnoj razini i što nam je činiti.

O poslovnim modelima prema načelima kružne ekonomije govorit će Daria (Dasha) Krivonos, izvršna direktorica Instituta za studije o budućnosti u Kopenhagenu s iskustvom u strateškom upravljanju rizicima. Ponovna uporaba materijala i njihov povratak u sustav ima itekako smisla budući da oponaša dinamiku koju sama priroda primjenjuje, ali od teorije do prakse je prema Krivonos dug put.

Što su zelene obveznice? Primjere dobre prakse i informacije o samom procesu izdavanja saznat ćemo od Sasje Beslika, međunarodno priznatog stručnjaka za održivo financiranje i jednog od katalizatora ESG ulaganja u Europi i svijetu. Smatra da su hrvatski kapaciteti u održivom financiranju još uvijek vrlo slabi. Zašto su u Hrvatskoj tek u povojima i kako potaknuti održivo financiranje u krizi?

Konferencija uključuje i tri panela s relevantnim gospodarskim i institucionalnim dionicima iz Hrvatske, tako da će uz globalne trendove sagledati i nacionalni kontekst i mogućnosti.

P.hr