Svjetske burze pale, splasnule nade u brzi oporavak

28. lipnja 2020.

Foto: Shutterstock

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer je ulagače zabrinuo daljnji rast broja zaraženih koronavirusom u svijetu, pa su splasnule nade u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna potonuo 3,3 posto, na 25.015 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 2,9 posto, na 3.009 bodova, a Nasdaq indeks 1,9 posto, na 9.757 bodova.

Oštar pad tih indeksa posljedica je zabrinutosti zbog nesprestanog rasta broja zaraženih koronavirusom u svijetu.

Ulagači na Wall Streetu su tjednima ignorirali podatke o rastu broja novozaraženih u SAD-u, no prošloga tjedna zabrinule su ih vijesti o snažnom, u nekim slučajevima i rekordnom rastu broja novozaraženih u pojedinim državama SAD-a.

Dok se činilo da je SAD suzbio pandemiju u svibnju, zbog čega su brojne savezne države ukinule restrikcije u društvenim i ekonomskim aktivnostima, virus se širi u ruralnim područjima i drugim mjestima gdje prije nije bio tako raširen.

Zbog toga su vlasti u Teksasu i Floridi odlučile zaustaviti proces postupnog otvaranja gospodarstva.

"Tržišta su došla do zaključka da rast broja slučajeva koronavirusa može značiti sporiji oporavak gospodarstva”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki National Securities.

Očekivao se brz oporavak 

Posljednjih mjeseci cijene su dionica snažno rasle jer su ulagači očekivali brzi oporavak gospodarstva od koronakrize. No, čini se da oporavak neće biti toliko brz, koliko su se nadali.

Međunarodni monetarni fond (MMF) prošloga je tjedna povećao procjene pada svjetskog gospodarstva u ovoj godini s prethodnih 3 na 4,9 posto.

Poručio je da će razvijena gospodarstva biti posebno jako pogođena, pa je tako procjenu pada američkog gospodarstva u ovoj godini povećao za više od 2 postotna boda, na 8 posto.

 "Tržište je izgledalo vrlo uvjereno da će gospodarstvo biti u puno boljoj formi za četiri do šest mjeseci. No, s rastom broja zaraženih, ulagači više nisu sigurni u to", kaže Shawn Cruz, strateg u tvrtki TD Ameritrade.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 2,1 posto, na 6.159 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 2 posto, na 12.089 bodova, a pariški CAC 1,4 posto, na 4.909 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,15 posto, na 22.512 bodova.

Hina/P.hr