Gospodarski se rast na zapadnom Balkanu usporava

8. listopada 2019.

Foto: Pixabay/industrija

Ekonomska se aktivnost na zapadnom Balkanu usporava, a šest zemalja te regije, od Bosne i Hercegovine do Sjeverne Makedonije, bilježi nastavak pada investicija i izvoza, upozorili su iz Svjetske banke ukazujući na zabrinjavajuće rezultate posljednje šestomječene analize gospodarskih trendova u ovom dijelu Europe.

Iz ureda Svjetske banke u Sarajevu objavili su kako posljednje prognoze upućuju na to da će gospodarski rast na zapadnom Balkanu u ovoj godini iznositi 3,2 posto, što je manje od 3,9 posto koliko je rast iznosio u 2018. godini. Nešto bolje rezultate u usporedbi s drugim državama regije bilježe Sjeverna Makedonija te Kosovo gdje se očekuje i dalje snažan rast od četiri posto.

Ostala gospodarstva zapadnog Balkana bilježe sporiji rast u odnosu na 2018. godinu. Za BiH, Crnu Goru i Srbiju predviđa se rast tek nešto veći od tri posto, dok je za Albaniju prognoza rasta 2,9 posto. Iako se za 2020. i 2021. godinu općenito predviđa rast regionalnoga gospodarstva, u SB-u prognoziraju kako će on ostati ispod desetogodišnjeg maksimuma postignutog 2018. Crna Gora je u 2018. godini imala rast od čak 4,9 posto, a Srbija 4,2 posto.

U analizi SB-a ipak je istaknuto kako se, unatoč usporavanju gospodarskog rasta, na zapadnom Balkanu i dalje opaža trend smanjenja nezaposlenosti koji opisuju kao "rekordan".

Navode kako je do lipnja ove godine otvoreno 150 tisuća novih radnih mjesta u regiji. To istodobno znači 43 tisuće radnih mjesta za mlade, pri čemu je skoro polovica ovih radnih mjesta otvorena u Albaniji.

No, čak i uz taj trend nezaposlenost u regiji ostaje veliki problem jer samo 44 posto radno sposobnih stanovnika država zapadnog Balkana ima posao.

 

Hina/P.hr