Svijet naprijed vuku ideje, ne lokomotive

9. siječnja 2020.

Foto: Shutterstock
Ivica Vrankić, predsjednik Zajednice za intermodalni transport i logistiku HGK

Zajednica za intermodalni prijevoz i logistiku se sastoji od tri grupacije koje predstavljaju rukovodeći ljudi iz logističkih tvrtki, a koji na temelju vlastitog iskustva u suradnji s predstavnicima akademske zajednice predlažu državnim organima donošenje poticajnih mjera i propisa radi uspješnog razvoja kombiniranog prometa i logistike u Hrvatskoj. Predlažemo rješenja iz područja operativnog funkcioniranja kombiniranog transporta, tarifske problematike, pravne regulatore, metodologije iskazivanja troškova u području transporta i dr. U narednom razdoblju ne očekujemo velike rezultate jer je tako u svakoj izbornoj godini. Nama je za razvoj potreban aktivni sugovornik s državne razine koji je spreman na promjene, koji prihvaća prijedloge ovakve stručne grupe koja radi u dugoročnom interesu razvoja ukupnoga prometnog sustava. Takvog nećemo imati u dogledno vrijeme. Izazov je Zajednice promovirati ciljeve EK među kojima je ključni cilj da se 30 posto teretnoga cestovnog prijevoza duljeg od 300 kilometara do 2030. godine preusmjeri na druge načine prijevoza, poput intermodalnog prijevoza, a do 2050. godine i više od 50 posto. Kao direktor tvrtke Train Hungary Podružnica Zagreb fokusirat ću se na segment željezničkoga teretnog prometa. S obzirom na geostrateški položaj Hrvatske sektor transporta može i mora više pridonijeti gospodarskom rastu. Osnovni je cilj svake poslovne aktivnosti financijski rezultat, ali nama nije isključiv jer naši ciljevi su dugoročni. Organski rast koji je utemeljen na profesionalnom pristupu te inovativnim tehnološkim rješenjima rezultirao je stabilnim poslovanjem s konstantnim rastom u svim segmentima poslovanja.

Ovdje moram napomenuti da se strani investitor od osnivanja suočio s mnogim izazovima i preprekama od kojih je neke, poput birokratskih i administrativnih, bilo lakše nadići, dok su druge, kao što su pokušaji sabotaže, bile teže. U tom nam je razdoblju bilo izuzetno zahtjevno raditi jer smo u jeku „liberalizirane“ utakmice u Hrvatskoj ušli na gostujući teren gdje su sudac i publika na strani domaćina. Uspjeli smo zato što smo došli s ozbiljnim, profesionalnim pristupom, i – što je najvažnije – u dobroj vjeri. Sada je situacija vrlo dobra, THPZ profi lirao se kao pouzdan poslovni partner koji organskim rastom svake godine bilježi rast. Statistički podaci pokazuju rast ukupnoga željezničkog prometa i zdravu konkurenciju u sektoru privatnih željeznica. A ta je konkurencija dobra i za gospodarstvo i za željezničke operatere. Samo onaj tko je snažan i ozbiljan moći će se nositi s tržištem jer vidimo da je ukupni željeznički promet u stalnom porastu.

Tržište je slobodno, konkurencija je ta koja diktira budućnost. Klijenti traže dobre cijene za usluge prijevoza, ali istovremeno traže i povjerenje, ozbiljnost, predvidljivost i tradiciju. Kompanije koje uspiju i kumulativno ispuniti ove uvjete ne samo da će preživjeti nego će se uspjeti i razviti. A zajedno s tim razvojem, uspjet će razviti i željezničku industriju u Hrvatskoj, industriju koja ima snažnu tradiciju. Redovito pratimo sve projekte koji se odnose na željezničku infrastrukturu. Investicije u željezničku infrastrukturu planiraju se i rade dugoročno, a iznosi koje Hrvatska ulaže pokazuju da će željeznički promet imati veliki utjecaj u budućnosti. Razvoj prometne infrastrukture, i željezničke i cestovne, ima multiplikativne učinke jer promet u cijelosti ima veliki utjecaj na razvoj sektora gospodarstva s kojima nije tehnološki povezan. Nema razvoja luke bez učinkovitoga željezničkog prijevoza u zaleđu, stoga je potrebna moderna infrastruktura koja će omogućiti rast kontejnerskog prometa, u ovom slučaju na AGCT, a kasnije i na nekom drugom terminalu na Zagrebačkoj obali te u konačnici možda i na otoku Krku. Na kraju, citirat ću Victora Hugoa: “Ono što vodi i vuče svijet nisu lokomotive nego ideje".