Svijeće od soje iz Kutine kao neobičan suvenir

15. svibnja 2019.

Foto: Lopoch

Ukrasne svijeće u svakom domu ili radnom prostoru daju posebnu atmosferu, a uz dodatak mirisa potiču dobra raspoloženja i osjećaje. Tijekom cijele godine svijećama stvaramo svečano ili romantično ozračje kad god to poželimo, a mirisne svijeće nam donose trenutke opuštanja. No sve je više onih koje i u izboru svijeća žele više te posežu za eco-friendly proizvodima.

Sojine svijeće u javnosti su poznate i kao zelene svijeće, a izvrsna su zamjena za tradicionalne parafinske svijeće koje su većinom dostupne na našem tržištu. Mnogi ne znaju, ali sojin vosak nastaje postupkom hidrogenacije sojinog ulja. Zanimljivo je kako ovakve svijeće prilikom izgaranja ne stvaraju čađu, odnosno gore čisto i duže od parafinskih svijeća. Izradom visokokvalitetnih sojinih svijeća bave se u maloj obiteljskoj manufakturi Lopoch iz Kutine, pod budnim okom vlasnice Renate Fertelmeš.

"Naše sojine svijeće ručno su izlivene u malim serijama, a koristimo samo najkvalitetnije materijale. Izrađene su od 100-postotnoga prirodnog sojinog voska i najčišćih mirisnih ulja. Svaki korak u našem procesu poduzima se s pažnjom, od ručno obojenih staklenki, topljenja voska te spajanja naših mirisa do označavanja i pakiranja gotovog proizvoda", kaže Renata Fertelmeš te ističe kako je ova pažnja posvećena detaljima ključna u pružanju jedinstvenog i visokokvalitetnog proizvoda.

Sirovinu za izradu svijeća nabavlja u Hrvatskoj. Njihov je Natural Box suvenir s motivima gradova. Sastoji se od prirodnih, ručno izrađenih proizvoda, s time da uz mirisnu ekosvijeću od soje, paket sadrži vrećicu mirisne lavande i biljni sapun. Proizvodi dolaze zapakirani u pamučnoj torbi s natpisom i slikom grada. Trenutno su u ponudi Dubrovnik, Split, Šibenik, Pula i Zadar, a ako bude interesa, radit će se i na drugim gradovima. Zanimljiva je mobilna aplikacija kojom je moguće skenirati svijeću s motivom određenoga grada, nakon čega se na uređaju prikažu informacije o tom gradu.

"Postoji mogućnost personaliziranih svijeća, koje su idealne kao zahvalnice za goste na vjenčanjima, krštenjima, krizmama, prvim pričestima. U ovom poslu trenutno radim samo ja kao vlasnica te suprug i sin koji su mi od velike pomoći“, otkriva nam Renata Fertelmeš, koja ističe kako svoje proizvode plasira putem suvenirnica, poklon-galerija, sajmova, salona vjenčanica, web-shopa. Iako je na tržištu prisutna tek pola godine, za sada je više nego zadovoljna prodajom.

"Kad je riječ o planovima, želja nam je da budemo prisutni u svakom većem gradu u Hrvatskoj te da svoje proizvode plasiramo i izvan Hrvatske", zaključuje Renata Fertelmeš.


 

Ilijana Grgić