Svi poslovi u turizmu postali su deficitarni

4. veljače 2020.

Uspjeli smo se pozicionirati na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i internacionalno, kao iznimno poželjan poslodavac, pouzdan i korektan, a radnici to potvrđuju svojom lojalnošću, kaže Blaženka Tomičić

Blaženka Tomičić/ Foto: Sunčani Hvar

Sunčani Hvar zapošljava značajan broj sezonskih radnika, a s obzirom na opći nedostatak radnika u turizmu i otežavajuću okolnost poslovanja na otoku, zanimljivo je kako ova hotelska kuća ipak uspijeva osigurati dostatan broj radnika. U razgovoru s Blaženkom Tomičić, direktoricom ljudskih resursa tvrtke Sunčani Hvar, razgovarali smo upravo o problemu radne snage te o načinu na koji država može pomoći tvrtkama koje zapošljavaju veći broj radnika.

Koliko sezonskih radnika radi u Sunčanom Hvaru i koliko je među njima radnika iz drugih zemalja?

Sunčani Hvar u sezoni zapošljava do 650 sezonskih radnika, najveći broj njih dolazi iz Hrvatske, međutim, kako se mijenja situacija s raspoloživim kadrovima, tako je u sezoni 2019. u strukturi zaposlenih u našoj kompaniji bio znatan dio sezonskih zaposlenika iz BiH te Srbije. Zaposlenih je bilo i iz Makedonije, Crne Gore, pa čak i Slovenije i Argentine, ali u znatno manjem postotku. S obzirom na otvaranje našega prvog hotela s pet zvjezdica Palace Elisabeth, otvorili smo se i međunarodnom tržištu rada te možemo potvrditi da veliki interes za dolazak na Hvar postoji, i u sezoni i za cjelogodišnja zapošljavanja. Tako smo menadžment kompanije obogatili i kadrom s bogatim internacionalnim iskustvom u hotelijerstvu.

Koji poslovi su najdeficitarniji?

Kada govorimo o deficitarnim radnim mjestima, smatramo da su danas svi poslovi u turizmu postali deficitarni te nije jednostavno pronaći kvalitetan kadar.

Kako Sunčani Hvar pronalazi sezonske radnike?

Sunčani Hvar osigurava svojim sezonskim kolegama konkurentna primanja, rast plaća u svakoj sezoni, besplatan smještaj i prehranu, uredno radno vrijeme, novčane nagrade, ugovore za stalne sezonske poslove. Svim našim članovima tima nudimo i mogućnost napredovanja, provodimo niz edukacija te program razvoja karijere za sve one koji je dugoročno žele graditi u turizmu i našoj kompaniji. Stoga, s jedne strane uvijek imamo otvorene cjelogodišnje mogućnosti zapošljavanja za one najizvrsnije pojedince i talente, a s druge strane, svim sezonskim kolegama koji će ostati u sezonskom angažmanu nudimo ugovore za stalne sezonske poslove i time im osiguravamo financijsku stabilnost tijekom cijele godine te sigurnost ponovnog zapošljavanja.

Što poduzimate kako biste dugoročno riješili problem nedostatka radne snage?

Sunčani Hvar se s tim izazovima uspješno nosi jer, uz stalni fokus na praćenje trendova i održavanje konkurentnosti kompenzacijskih paketa, iznimno mnogo pažnje ulažemo u zadovoljstvo članova tima, pa imamo velik broj povratnika s prethodnih sezona i njihovih pozitivnih preporuka. Uspjeli smo se pozicionirati na tržištu rada u Hrvatskoj, ali i internacionalno, kao iznimno poželjan poslodavac, pouzdan i korektan, a radnici to potvrđuju svojom lojalnošću. Proces selekcije novih kadrova provodimo kontinuirano tijekom cijele godine i tome posvećujemo iznimnu pažnju održavanjem Dana otvorenih vrata i stalnom komunikacijom s tržištem rada. Sve ovo, naravno, nije jednostavno i zahtijeva stalno promišljanje i budnost te posvećivanje pažnje svakom procesu i odnosu, ali u konačnici, kada se provodi profesionalno i usmjereno na poboljšanje, rezultat ne izostaje.

Sunčani HvarFoto: Sunčani Hvar

Što, prema Vašem mišljenju, treba učiniti država da bi taj problem ublažila ili dugoročno riješila?

Promjene poreznih zakona posljednjih godina imale su izuzetno pozitivan utjecaj. Pri tome mislimo na oslobađanje poreza i doprinosa na smještaj i prehranu sezonskih zaposlenika, neoporeziva davanja, smanjenje doprinosa na plaću, povećanje neoporezivog dijela dohotka... Tu svakako ima prostora za daljnja smanjivanja fiskalnih i parafiskalnih nameta kojima su poslodavci izloženi, a koji generalno umanjuju konkurentnost industrije. Primjerice, ukidanje PDV-a na prihode smještaja i prehrane sezonskih zaposlenika dodatno može pomoći poslodavcima, čime se izravno podiže konkurentnost hrvatskog turizma. Također, smatramo da su potrebni dodatni koraci u pravcu liberalizacije tržišta rada jer se iz godine u godinu javlja sve veća potreba za kadrom koji nije iz Hrvatske.

Što je s materijalnim standardom zaposlenika?

Podizanje materijalnog standarda zaposlenika ključno je za dugoročni razvoj turizma. U Sunčanom Hvaru minimalna je isplaćena plaća u sezoni 5.000 kuna neto, a u protekle tri godine za pojedina radna mjesta ostvaren je rast plaće do 30 posto.

Jozo Vrdoljak