Sve više odmor se koristi za pomicanje vlastitih granica

12. siječnja 2020.

Foto: HGK
Iva Bencun, predsjednica Zajednice pustolovnog turizma Hrvatske gospodarske komore

Činjenica jest da je u 2018. godini putovalo 1,4 milijarde međunarodnih putnika. U 2019. godini UNWTO predviđa rast između tri do četiri posto. Kad je riječ o trogodišnjoj procjeni, predviđa se da će za 2020. godinu njihov broj porasti za šest posto u odnosu na 2017. godinu. Prema posljednjim dostupnim podacima za ovu godinu, međunarodni dolasci porasli su za četiri posto u razdoblju od siječnja do lipnja 2019. godine. Što se Hrvatske tiče, za prvih devet mjeseci ove godine dolasci imaju rast od 4,5, a noćenja od oko dva posto.

S dosadašnjih su sajmova najave za 2020. pozitivne. Dakle, turizam ukupno raste. Vidljivo je da čak raste i po većim stopama od predviđanja unatoč svim nestabilnostima koje se događaju na dnevnoj bazi – od terorističkih napada, štrajkova, vremenskih nepogoda do promjene raspoloženja kad je riječ o dolascima turista u mnoga odredišta, od kojih su najvidljivija ona u Barceloni i Veneciji. Kad govorimo o pojedinačnim sektorima unutar turizma, pustolovni turizam jedan je od najbrže rastućih. Već se neko vrijeme stavlja naglasak na doživljaje jer turisti žele iskusiti nešto novo, uzbudljivo, nešto što će pamtiti. Uz činjenicu da smo sve više sjedilački narod, pustolovni turizam logično je rješenje. Daje ljudima mogućnost kretanja, a istodobno i pomicanja vlastitih granica. Na taj način dobiva se doživljaj za kojim svi toliko žude. To je, naravno, odlična vijest za naš sektor, tako da svake godine imamo sve više gostiju, a sve više se pružatelja usluga opredjeljuje za rad u pustolovnom turizmu. S time svakako dolaze i mnogi izazovi. Na globalnoj razini osnovni je problem pametno korištenje resursa, odnosno održivi model turizma. To je posebno vidljivo kod pustolovnog turizma. Upravo smo mi ti koji radimo u prirodnom okruženju, a koliko ljudi općenito vode računa o prirodi i koliko su im bitne klimatske promjene, može se iščitati na svakodnevnoj bazi. Svako jutro kada obavljam spizu na pijaci, muka me uhvati kada vidim koliko se plastičnih vrećica podijeli nepotrebno. Velika većina te plastike završi u prirodi – često baš na onim stazama kuda vodimo goste.

Iva BencunIva Bencun

Zato bih, evo, i ovim putem apelirala na sve čitatelje, u svoje ime i ime cijele struke, da dobro promisle prije negoli rabe plastiku, a pogotovo kada je se rješavaju – gdje i kako će je odložiti. Za Zajednicu pustolovnog turizma veliki izazov predstavlja stupanje na snagu novih odredbi ZOPUT-a od 3. prosinca 2019. godine, koje defi niraju odgovarajuća uvjerenja/certifi kate koje pružatelji usluga moraju imati kako bi se mogli baviti pustolovnim turizmom. Samo u ovoj godini 411 osoba prošlo je HGSS-HGK edukacije koje su strukturirane tako da zadovolje osnovnu potrebu sigurnosti pri pružanju usluga u pustolovnom turizmu, a da istovremeno ne predstavljaju preveliko opterećenje za poduzetnike. S obzirom na iskazani interes, smatramo da smo na najbolji mogući način pomirili različite potrebe koje imamo unutar sektora. Izazov predstavlja i jače pozicioniranje Hrvatske kao destinacije pustolovnog turizma na međunarodnom tržištu. Svakako nam ide u prilog činjenica da turisti Hrvatsku već prepoznaju kao odredište prelijepe prirode, a kako se usluge pustolovnog turizma pružaju upravo u tom okruženju, to nam je dobra odskočna daska. Teško je ukupno stanje u sektoru ocijeniti od 1 do 5 jer je iznimno mnogo parametara, ali ako bih morala sve uzeti u obzir, mislim da smo trenutno u zlatnoj sredini.