Sve se više uklanjaju osobni podaci s internetskih stranica

16. svibnja 2020.

Foto: Pixabay

Najnovije istraživanje tvrtke Kaspersky pokazalo je da korisnici diljem svijeta žele poduzeti dodatne mjere kako bi zaštitili i kontrolirali svoju privatnost. Kako pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja Defending digital privacy: taking personal protection to the next level, korisnici postaju svjesniji gdje su sve na internetu njihovi osobni podaci dostupni. Tako je 82 posto ispitanika izjavilo da je pokušalo ukloniti osobne podatke s internetskih stranica ili društvenih mreža, a zanimljivo je i kako više od trećine, odnosno 37 posto njih, ne zna kako to učiniti.

"Godišnje istraživanje Global Privacy Research tvrtke Kaspersky nudi korisne alate za bolje razumijevanje razine svijesti i cjelokupne percepcije koju korisnici interneta imaju kada je riječ o njihovu pravu na privatnost i zaštitu osobnih podataka. Konvencija 108+ preporučuje promicanje raširenijeg i značajnijeg korištenja procjena utjecaja na zaštitu podataka, primjenu načela privatnosti po nacrtu i proaktivan stav prema zahtjevima za sigurnost podataka", rekao je Patrick Penninckx, voditelj Odjela za informacijsko društvo Vijeća Europe.

Izbor kako i gdje pohraniti osobne podatke

Rezultati istraživanja pokazuju koliko su zaštita privatnosti osobnih podataka i online interakcija važni da bismo nastavili uživati u blagodatima suvremene tehnologije. Izvještaj, koji uključuje rezultate najnovijeg istraživanja provedenog u 23 zemlje, donosi pregled trenutnih navika i ponašanja korisnika u vezi s privatnošću na internetu te korake koje poduzimaju korisnici kako osobni podaci ne bi dospjeli u pogrešne ruke.

Također, korisnici su pokazali da nisu zabrinuti samo za osobne podatke već i za one svojih bližnjih. Na primjer, istraživanje je pokazalo da 24 posto korisnika tvrdi kako su njihovi ili osobni podaci njihovih članova obitelji postali javne bez njihova odobrenja. Te ih okolnosti potiču na donošenje svjesnih izbora o tome kako i gdje pohraniti vlastite osobne podatke kako bi spriječili druge da ih bez njihova odobrenja koriste ili imaju pristup.

"Postoji mnogo načina kako kontrolirati svoj digitalni otisak. Jedan od njih jest da vodite računa s kime razmjenjujete osobne podatke i da razumijete kako se oni mogu koristiti. Bilo što postavljeno na internet, može biti dostupno širokom krugu ljudi dugo vrijeme, osim ako ne poduzmete određene aktivnosti kako biste se zaštitili. Razumjeti kako sačuvati sigurnost osobnih podataka na internetu i učinkovito upravljati pohranjenim podacima predstavlja korak naprijed u osiguranju pozitivne prisutnosti na internetu, poboljšanju osobne reputacije i otvaranju vrata budućim prilikama", komentirala je Marina Titova, direktorica Odjela za potrošački marketing u tvrtki Kaspersky.

Kako bi osigurali zaštitu osobnih informacija na internetu, korisnicima se između ostalog savjetuje da naprave popis svojih online računa kako bi imali potpuni uvid u to koji servisi i internetske stranice potencijalno pohranjuju osobne podatke.

P.hr/I.G.