Izvoz ribe zaustavljen, dio tvrtki prilagodio poslovanje

26. ožujka 2020.

Foto: DI Maris

Kriza izazvana pandemijom koronavirusa pogodila je i sektor ribarstva. Dok čekaju konkretne mjere pomoći, tvrtke su prilagodile svoje poslovanje i dio ulova usmjerile na dostavu na kućne adrese potrošača.

Kako bi se pomoglo našim ribarima, Vlada je poslala Europskoj komisiji određene zahtjeve, a prije svega onaj da nam se odobri mjera financiranja privremene obustave ribolova. Na taj bi način ribari dobivali plaće za svoje radnike i ako ne love.

Iz Hrvatske se godišnje samo u Italiju izveze više od 50 milijuna eura vrijedne svježe ili zaleđene ribe. Sada, kada je gotovo sve stalo, pogođeni su svi koji se bave ulovom, uzgojem, preradom i prometom ribe, pa i naš najveći izvoznik ribe Cromaris.

Neke tvrtke koje se bave maloprodajom ribe i morskih plodova uvele su dostavu svojih proizvoda. Zadarski DI Maris ima više maloprodajnih mjesta na području Zadarske županije, od kojih čak tri na lokalnim tržnicama, ali one su od ponedjeljka zatvorene. Kako bi sačuvali radna mjesta, prilagodili su poslovanje - otvorili dostavu i prodajnu lokaciju na otvorenom prostoru koji nije povezana s tržnicom.

"Došlo je vrijeme novog poslovanja za koje ne znamo do kada će trajati. Kupci odlično reagiraju na nove vijesti koje smo plasirali putem društvenih mreža te nam narudžbe za dostavu stalno pristižu. Iznimno su zadovoljni što im dostavljamo namirnice jer im tako omogućavamo da ne izlaze, a ostanak u kući danas znači da ne ugrožavaju sebe i sve oko sebe. Proaktivnost je nužna u radu i upravljanju manjih tvrtki kako se ne bi dovele u položaj da ih 'pojedu' velike kompanije i trgovački lanci", istaknuo je Luka Bolić, voditelj prodaje DI Marisa.

Ribar, ribaricaFoto: Pixabay

Isporučuju se i gotovi obroci od ribe

Početkom prošlog tjedna i splitska tvrtka Centaurus započela je najprije na splitskom, a krajem prošlog tjedna i na zagrebačkom području dostavu svježe ribe, ribljih prerađevina, svježeg voća i povrća te niza drugih proizvoda. Ovih dana ta tvrtka na splitskom području započinje dostavu svježe pripremljene hrane na bazi ribe i morskih plodova.

Ivo Bartulović, suvlasnik tvrtke Centaurus koja ima deset ribarnica, a od kojih neke i dalje rade, kaže da se broj narudžbi udvostručuje svakim novim danom. Međutim, Bartulović smatra da ovo može samo donekle ublažiti posljedice obustave isporuke svježe ribe na talijansko tržište.

Besplatnu dostavu svježe ribe i ribljih prerađevina na splitskom području započela je i prerađivačka tvrtka Canicula iz Muća, koja je najveći dio svoje proizvodnje plasirala na španjolsko i talijansko tržište.

Neke druge tvrtke odlučile su pričekati i vidjeti kako će se situacija razvijati, uz nadu da će svemu ovom uskoro doći kraj.

Jozo Vrdoljak