Svaki hrvatski građanin godišnje pojede 20 kg ribe

8. svibnja 2021.

Foto: Shutterstock

Potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture u 2019. je iznosila više od 20 kilograma po glavi stanovnika, što je rast od 11 posto prema godini ranije, pokazalo je istraživanje čije je rezultate objavilo Ministarstvo poljoprivrede.

Istraživanju o potrošnji proizvoda ribarstva i akvakulture u 2018. i 2019. godini provela je Uprava ribarstva resornog Ministarstva poljoprivrede.

Istraživanje je pokazalo da je u 2019. godini neto ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila 85.679 tona, od čega je potrošnja turista 4.292 tone te je stanovnicima Republike Hrvatske ukupno dostupno bilo 81.387 tona.

"Kada se dostupna neto ponuda podijeli s brojem stanovnika, kojih je u 2019. bilo 4,065 milijuna, prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2019. godini iznosila je 20,02 kilograma, što predstavlja povećanje od 11 posto u odnosu na 2018. godinu", navode iz Ministarstva.

Po podatcima iz istraživanja, najviše se konzumirala svježa ili rashlađena riba (30,14 posto), riblji fileti (20,30 posto) te pripremljena ili konzervirana riba (14,2 posto), a manje sušena, soljena ili dimljena riba (6,25 posto). U neto dostupnoj ponudi proizvoda ribarstva i akvakulture u 2019. godini uz ostalo su glavonošci imali udio od gotovo 18 posto (17,95 posto), dok je znatno manji udio rakova (4,12 posto) i mekušaca (3,99 posto).

Potrošnja u 2018. iznosila 18,06 kg/per capita

U 2018. godini je, pak, neto ponuda proizvoda ribarstva i akvakulture iznosila 78.079 tona, od čega je izračunato da su turisti utrošili 4.242 tone te je stanovnicima Hrvatske ukupno dostupno bilo 73.838 tone.

Najviše se i u 2018. konzumirala svježa ili rashlađena riba, glavonošci i riblji fileti te pripremljena ili konzervirana riba, a manje sušena, soljena ili dimljena, rakovi i mekušci (osim glavonožaca).

Prosječna potrošnja proizvoda ribarstva i akvakulture po glavi stanovnika u 2018. je iznosila 18,06 kilograma.

Hina/P.hr