Sustav bespilotnih letjelica kao specifično logističko rješenje

18. travnja 2021.

Pred suvremenom logistikom gotovo su svakodnevni izazovi evidencije sve veće količine robe, spajanje narudžbi s više lokacija, a poslodavcima je jedan od prioriteta pronalaženje troškovno povoljnog modela na čijoj će se platformi to sve obaviti u što kraćem roku. Logistika je danas puno više od samog transporta i skladištenja, pogotovo jer automatizacija i robotizacija uvelike ulaze u taj segment poslovanja.

Rješenje koje razvijaju u samoborskoj tvrtki Technologic Industries, pokriva zahtjeve koje pred taj segment poslovanja stavlja digitalizacija. Njihov sustav bespilotnih letjelica koji obavljaju funkciju kategorizacije, identifikacije i katalogizacije fizičkog inventara u skladištima, poslovnicama je specifično digitalno rješenje.

"To je sustav koji omogućava digitalizaciju od inventure do katalogiziranja stvari, pa do općenito vođenja ili održavanja skladišta, gdje se izbacujete faktor ljudske pogreške uz pomoć robota odnosno dronova i softvera te senzora. Znači, taj sustav se sastoji od tri komponente; to su dronovi koje lete po skladištu, zatim bazna stanica, koja je ujedno i softver, te RFID sustava", objašnjava vlasnik Technologic Industries Tomislav Skupnjak i dodaje kako dron u jednom danu može obaviti posao inventure jednog skladišta s nekoliko tisuća proizvoda i zamijeniti nekoliko desetaka ljudi, uz gotovo 100 postotnu točnost podataka. 

Ukupna vrijednost ovog projekta bila je više od 1,5 milijuna kuna, a gotovo 85 posto financiranja dolazio je iz europskog fonda za inovativna mala i srednja poduzeća odnosno više od 1,3 milijuna kuna.

Primjena dronova gotovo je neograničena, te se oni mogu koristiti u svim segmentima. Technologic Industries razvila i specifičan industrijski dron, na čiji dizajn imaju i patent.

Ilijana Grgić /Franjo Maltar