U Hrvatskoj moramo stvoriti klimu da Hrvati tu žele živjeti, pa će i stranci dolaziti

21. veljače 2022.

Alan Sumina / Foto: Nanobit

Zagreb je, u suradnji s Veleposlanstvom SAD-a i Američkom gospodarskom komorom u Hrvatskoj (AmCham Croatia), organizator međunarodnoga gospodarsko-diplomatskog skupa The U.S. - Croatia Forum: A 21st Century Partnership, koji će se 4. i 5. travnja 2022. održati u Zagrebu.

Serija podcasta kojom se najavljuje Forum sastojat će se od tri epizode i uključivati razgovore s vodećim poslovnim ljudima, inovatorima i liderima mišljenja iz Hrvatske i SAD-a.

U prvoj epizodi gostovao je Alan Sumina, izvršni direktor Nanobita. U ležernom razgovoru s moderatoricom Sandrom Horvat, profesoricom na Katedri za marketing EFZG-a, Sumina je odgovarao na pitanja o poduzetničkoj klimi u Hrvatskoj, tržištu videoigara i percepciji hrvatskih poduzeća na američkom tržištu.

Govoreći o poslovanju Nanobita, kaže da se tvrtka u 12 godina transformirala nekoliko puta zahvaljujući tome što su bili otvoreni za promjene.

Na pitanje je li optimističan glede poduzetničke klime i razvoja Hrvatske, Sumina je odgovorio: "S jedne strane imamo problem jer nam ljudi i dalje odlaze van, u zemlje EU-a, ali taj problem očito imaju i druge članice Unije koje su se nedavno pridružile − to je neki prirodan slijed. Mi u Hrvatskoj moramo napraviti takvu klimu da Hrvati žele živjeti u njoj, pa će samim time i stranci dolaziti. I kod nas je zaposleno nekoliko stranaca, koji su iznenađeni sigurnošću Zagreba i ne tako visokim troškovima života, ali i prisupačnošću ljudi... Srednje sam optimističan jer možda neke stvari idu presporo, a tu ponajprije mislim na manjkavost pravnog sustava koji je prespor i na neke ekonomske stvari koje bi mogle biti brže".

"Poslovanje na američkom tržištu mnogo je brže, brže se donose odluke, brže se izlazi na tržište, brže propada, ali i brže kreće ispočetka", zaključio je Sumina.

Na američkom tržištu, istaknuo je, važno se upoznati sa zakonima o copyrightu jer su kazne jako visoke.

Cijeli podcast dostupan je na YouTube kanalu EFZG-a.

P.hr/I.B.