Stvari koje nove generacije traže u poslu i karijeri

6. kolovoza 2022.

Foto: Shutterstock

Generacija Z − mladi ljudi rođeni nakon 1996. godine − trenutno obuhvaća 32 posto svjetske populacije i 11 posto radne snage. Prema ManpowerGroupu do kraja 2022. postotak Z-a u globalnoj radnoj snazi ​​dosegnut će 24 posto, a do 2030. i 30 posto.

Pripadnici te generacije skloni su pomicanju granica, multidimenzionalnim razmišljanjem te akciji. Neprestano uče i eksperimentiraju kako bi rasli, a stalni napredak važniji im je od trenutnog savršenstva.

Čini se kako će upravo ova generacija redefinirati što znači raditi tipičan korporativni posao od 8 do 16 odnosno od 9 do 17 sati, piše magazin Entrepreneur i donosi pet stvari koje pripadnici generacije Z želi pronaći u svojim karijerama i tvrtkama.

Svrha u poslu koji obavljaju

Umjesto da isključivo jure za najvišom plaćom, generacija Z cijeni misiju koja stoji iza njihova radnog mjesta. Također žele da njihovi poslodavci budu svjesni negativnih vanjskih učinaka globalnog zatopljenja te da poduzmu korake za ublažavanje vlastita doprinosa klimatskoj krizi.

Zdravo, fleksibilno radno okružje

Generacija Z cijeni tvrtke kojima je mentalno i fizičko zdravlje zaposlenika prioritet u odnosu na njihovu čistu produktivnost. Prema Američkom udruženju psihologa, Z je generacija pod najvećim stresom. Stoga im je važno da imaju ravnotežu između poslovnog i privatnog života, pa je tako veća vjerojatnost da će fleksibilni poslodavci koji poštuju te granice privući i zadržati više talenata generacije Z.

Snažan osjećaj zajedništva

Generacija Z odrasla je uz internet i prepoznaje važnost stvaranja odnosa online komunikacijom, osobito u eri rada na daljinu. Žele se osjećati povezanima s ljudima s kojima većinu dana provode surađujući i rješavajući probleme. Poslodavci mogu olakšati tu povezanost planiranjem aktivnosti za cijeli tim.

Sposobnost utjecaja

Generacija Z usmjerena je na akciju i želi vidjeti kako se njihov svakodnevni rad očituje u konačnim proizvodima tvrtke. Cijene poslodavce koji imaju sličan način razmišljanja o rastu i vjeruju svojim zaposlenicima.

Život po načelima poduzetništva i inovativnosti

Pripadnici ove generacije žele raditi za tvrtku koja utjelovljuje načela poduzetništva i inovativnosti. Žele se odmaknuti od krutih zadataka i rutine i skloni su učiti nove vještine. Budući da su mnogi od njih novi u radnoj snazi ​​i još uvijek shvaćaju svoje jedinstvene vještine i interese, žele pronaći poslodavce koji prihvaćaju multidimenzionalnost, isprobavaju nove stvari i imaju praktičan pristup.

Jednako tako, iznimno im je stalo do autonomije nad svojom karijerom te traže tvrtke koje im omogućuju izraziti ono što ih zanima i pružaju im odgovarajuće prilike.

 

P.hr/B.S.