Inovativna rješenja za učenje traženih vještina na softverskom tržištu

13. svibnja 2020.

Foto: GlobalLogic Hrvatska

GlobalLogic Hrvatska i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu pokrenuli su online edukacijski modul za studente FER-a na temu AUTOSAR-a (Automotive Open Systems Architecture) koji predstavlja automobilski standard uspostavljen radi stvaranja otvorene i standardizirane softverske arhitekture. Na ovaj način studenti će moći učiti vještine koje su vrlo tražene na softverskom tržištu te tako povećati svoju konkurentnost na tržištu rada.

"Vještine koje će studenti usvojiti pomoću edukacijskog modula bit će odlična baza za daljnje usavršavanje, ali i priprema za izazovnu radnu okolinu u sklopu razvoja softvera u autoindustriji. Prvi put organiziramo ovakav oblik suradnje s FER-om i već sada imamo konstruktivne ideje o tome kako u sljedećoj godini podići edukacijski modul na još višu razinu proširenjem s novim temama koje su povezane s platformom AUTOSAR", rekao je programski direktor u GlobalLogic Hrvatska Joško Rogulj te dodao da je ovoliki interes za kolegij signal da su studenti zainteresirani za rad u autoindustriji.

Edukacijski modul organiziran je kao izvannastavni kolegij na FER-u tijekom kojeg studenti stječu praktična znanja o relevantnim tehnologijama na tržištu rada putem partnerstva između fakulteta i industrije koja takve kadrove zapošljava.

Autosof Foto: GlobalLogic Hrvatska 

Komercijalni alati dostupni studentima 

Studenti FER-a dobili su priliku stjecati praktična znanja o AUTOSAR-u u ljetnom semestru ove akademske godine, a interes studenata bio je velik, što pokazuje i do kraja popunjena predviđena kvota od 30 studenata za prvu godinu provedbe kolegija. Nastava će trajati do lipnja, pri čemu će u izvedbi predavanja i laboratorijskih vježbi sudjelovati desetak softverskih inženjera iz GlobalLogica, s dugogodišnjim iskustvom rada na digitalnim inovacijama u automobilskoj industriji.

"FER je već duže otvoren za suradnju s hrvatskim tvrtkama u području edukacije i pripreme studenata za rad na tehnologijama koje su danas važne na tržištu rada, pri čemu sve veći značaj dobivaju tehnologije u području automobilske industrije, ali i ugradbenih računalnih sustava općenito", rekao je izvaredni profesor na FER-u Hrvoje Džapo.

GlobalLogic je edukacijski modul pripremio u suradnji s poslovnim partnerom, njemačkim dobavljačem softvera za automobilsku industriju, tvrtkom Elektrobit. Uz pristup specifičnim tematskim materijalima, Elektrobit je modul podržao ustupivši svoj visokosofisticirani komercijalni softver koji se koristi prilikom dizajniranja i razvoja sustava AUTOSAR za pojedine ECU-e (Electronic Control Unit) u modernim automobilima.

Naime, ECU-i su glavne komponente u modernim automobilima koje upravljaju svim sustavima – od bazičnih, poput kontrole motora i kočničkog sustava, preko infotainmenta, regulacije klime, sve do sigurnosnih sustava kao što je airbag. U modernim automobilima ima ih i više od 100, a imperativ je omogućiti upravljanje vozilom u realnom vremenu. 

Studenti će tako dobiti priliku raditi na komercijalnim alatima koji se koriste za razvoj i validaciju aplikacija elektroničkih upravljačkih jedinica u automobilskoj industriji.

 

 

P.hr/I.Grgić