Strategije koje vam donose promaknuće na poslu

8. siječnja 2022.

Foto: Pixabay

Nova godina donosi i nova nadanja, a mnogi se nadaju kako bi upravo ove godine, kao jedan od svojih ciljeva, mogli ostvariti poslovno promaknuće. Vanessa Wasche, vlasnica i osnivačica platforme On Point Speaking, u tekstu objavljenom na Fast Companyju istaknula je tri strategije koje se mogu primijeniti ako želite napredovati u poslu.

Recite svome menadžeru da želite napredovati

Iako je dodatni trud izvrstan i zasigurno će vam pomoći kao argument za napredovanje, važno je znati da vam vaš direktor ili nadređeni ne mogu čitati misli. Jednako tako, ne žele svi promaknuće; neki su zaposlenici vrlo zadovoljni na trenutnoj razini i ne žele veću odgovornost.

Ako svome menadžeru, direktoru ili upravi ne date do znanja da svoj trud želite okruniti unaprjeđenjem, vaše promaknuće možda neće ni razmatrati. 

Čuvajte dokaze o svojim postignućima

Katkad je teško govoriti o svojim vrijednostima. Možda ćete se osjećati kao da se hvalite, ali važno je predstaviti svoj rad, osobito ako želite prijeći na sljedeću razinu. Jedna od najvećih mana, dok težite promaknuću, može biti podcjenjivanje (ili čak zaboravljanje) vlastitih ostvarenja.

Stoga nastojte pratiti svoje uspjehe, pa kad dođe vrijeme i netko vas upita na čemu ste radili, imat ćete pripremljen sažeti odgovor. Vodite dnevnik jer ćete se lakše prisjetiti svoga rada kada za to dođe vrijeme.

Nemojte se bojati govoriti o svojim postignućima i stručnosti. Autorica ističe da to ne treba shvaćati kao hvalisavost već iznošenje činjenica, argumentiranje svoga dosadašnjeg rada te svoje poslovne etike. 

Budite vidljiviji 

Gdje god postoje prilike, iskoristite ih. Iako je možda lakše odustati od vođenja sastanka ili prezentacije – prihvatite taj izazov kad god možete. Autorica ističe da govorenje na sastancima može biti izazov ako niste navikli na to, ali važno je pokušati. Možete krenuti malim koracima. Ako ste na virtualnom sastanku, možete podići svoju virtualnu ruku te se uključiti u sastanak. A s vremenom, kako se oslobađate i stvarate naviku, voditi i – cijeli sastanak.

P.hr/B.S.