Opuštajući hobi: Stomatolog stvara jedinstveni nakit

25. srpnja 2021.

Zaviša Žeželić / Foto: Privatni album

Iza zanimljivog brenda Dante’s krije se mala kućna radionica osebujnog nakita Zaviše Žeželića, a inspiracija za ime njegov je sin Dante. Mala oaza u kojoj nastaju neobični predmeti utjelovljena je potrebom za povremenim bijegom od tereta svakodnevnice i otkrivanjem vještina koje je nosio u sebi. Žeželić je inače po zanimanju liječnik stomatolog, a za izradu unikatnoga jedinstvenog nakita, stvorio je svoju oazu mira u kojoj uspijeva uravnotežiti sve nemire svakodnevnice.

"Rad s ljudima i odgovornosti koje iz toga proizlaze unose veliki stres u svakodnevni život, ali isto tako traži kreativnost i talent u oblikovanju te smisao za estetiku. Jedno s drugim spojilo se u emociju koja je, uz nezaboravno sjećanje na pokojnog nona (djeda) i njegova učenja, dovela do snažnog naboja da počnem stvarati nešto smisleno i lijepo, iz nečeg sasvim običnog, grezog ili odbačenog. Nenadano, obuzeo me miris drva, osjetio sam izazov za obradu metala, rađale su se neke nove ideje", pojašnjava Žeželić.

Zaviša Žeželić  foto mala Foto: Privatni album 

Kao i svi unikatni predmeti, tako i njegov nakit postaje jedinstven samim načinom izrade i njenim rezultatom. 

"On se rađa i oblikuje kroz moje ideje i nastojanje da obradim drvene ornamente koje sjedinjujem i kombiniram s varenim konstrukcijama od nehrđajućeg čelika, a u nekim radovima radim i pozlatu 24-karatnim zlatom u procesu galvanizacije. Ljudi nalaze privlačnost u kreaciji, kombinatorici materijala i impresiji koju stvaraju neobični, često komplicirani oblici te dominacija oblika srca u velikom broju izrađenih predmeta", kaže nam Žeželić navodeći kako je spontano počeo davati imena ogrlicama u koje ugrađuje kamen mozanit u skladu s trenutnim nadahnućem i emocijom koji su ga naveli na njeno stvaranje.

Dante's nakit Foto: Privatni album 

Inspiracija je svijet oko njega

Žeželić, kao i većina kreativaca, inspiraciju pronalazi u spontanim nadahnućima iz svakodnevnog života - u lijepim, ali i u manje lijepim emocijama, u uočavanju i prepoznavanju nečega posebnog i inspirativnog iz okružja, u viđenjima i doživljajima, potrebama i željama.

"Ponekad započnem raditi ljutit i isprovociran nekom situacijom i tada većinom stvaram najkompliciranije oblike, kao da se gubim u toj petlji tražeći rješenje koje donosi završetak rada. Većinom, ipak, radim s lakoćom, u miru, prepuštajući se zamišljenom", kaže Žeželić te dodaje kako mu njegov hobi donosi mnogo zadovoljstva i opušta ga od njegova primarnog i zahtjevnog posla stomatologa.

Zaviša Zeželić - Dante's Foto: Privatni album 

S obzirom na to da su mu glavni kanali oglašavanja i prodaje društvene mreže i web-prodavaonica, njegov je nakit za sada prisutan samo na tržištu Hrvatske i drugih zemalja Europske unije, ali nije isključeno ni širenje na druga tržišta.

Dante'snakit foto 2 Foto: Privatni album 

"Moja jedina želja i plan jest da zadržim i očuvam mogućnost smišljanja i stvaranja onoga što sam, eto, slučajno započeo. Da pri tom uspijevam pronaći optimalan kompromis između onoga što zahtijeva život, obitelj, posao i moje iskonske potrebe i želje da nastavim izrađivati nakit uživajući u slobodi i prostoru koji mi stvara pretpostavka i životna konstelacija da to radim iz čistog zadovoljstva", kaže Zaviša te dodaje kako bi u budućnosti želio napredovati u tehnikama izrade, pronaći nove ideje, nadograđivati se, biti još kreativniji i jednostavno drukčiji od svih ostalih.

Ilijana Grgić