Što činiti ako je turist pozitivan na koronavirus?

23. lipnja 2020.

Foto: Pixabay

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dugo iščekivane preporuke za postupanje u slučaju da se turisti zaraze koronavirusom. Ako postoji sumnja da je turist zaražen, osoba kod koje je smješten, bilo da je riječ o privatnom apartmanu ili hotelu, kontaktira liječnika u ugovornoj ili turističkoj ambulanti.

Ako liječnik posumnja da je turist zaražen, zatvara ga se u sobu i zaposlenici u nju ne ulaze. Ako ipak postoji potreba za kontaktom s gostom, određuje se jedna osoba za to. Gosti koji su dio iste grupe, kao potencijalno oboljeli također ne smiju izlaziti iz svojih soba. Potom se obavlja testiranje, a u slučaju potvrde zarazne bolesti COVID-a 19 kod gosta, i ako njegovo zdravstveno stanje zahtijeva hospitalizaciju, transportira se u zdravstvenu ustanovu u skladu s uputama liječnika, a ovisno o težini bolesti koristi se osobno vozilo, organizirani transport ili sanitetski prijevoz.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma poziva se Hitna medicinska služba. Transport javnim prijevozom nije dopušten. 

Domaći turisti - pravac kući

Domaćim gostima kod kojih je potvrđena bolest s blagim simptomima ili koji nemaju simptome bolesti preporučeno je da se upute u izolaciju kod kuće te da tamo idu vlastitim prijevozom, dakle, ako je moguće, da ne koriste javni prijevoz. U tom slučaju daljnju skrb o oboljelom vodi njihov izabrani liječnik ili nadležni liječnik prema mjestu izolacije. Svi koji su bili u kontaktu s oboljelim idu kući u samoizolaciju. Strani gost s potvrđenom bolešću čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hospitalizaciju i domaći gost s potvrđenom infekcijom koronavirusom koji nema uvjete za izolaciju kod kuće trebaju se smjestiti u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici koji je lokalna samouprava predvidjela za takve potrebe, na način da se gosti premještaju u unaprijed pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji. To mogu biti objekti koje je odredio i opremio lokalni krizni stožer ili lokalna samouprava, a mogu biti apartmani, kuće, mobilne kućice i dormitoriji. Isto vrijedi i za goste koji su bliski kontakti oboljeloga, a kojima je potrebno organizirati karantenu/samoizolaciju.

Međunarodni zdravstveni propisi za strance

Strani gosti kojima je potvrđena bolest i strani gosti bliski kontakti oboljeloga od COVID-a 19 mogu se prije isteka izolacije oboljeloga odnosno karantene ili samoizolacije za zdrave bliske kontakte vratiti u svoje države nakon konzultacije s javnozdravstvenim vlastima njihove zemlje porijekla putem IHR sustava, onako kako to predviđaju međunarodni zdravstveni propisi i dogovori o načinu i financiranju njihova transporta u matične zemlje. 

Zaposlenik odnosno osoba u domaćinstvu u kojemu se pruža usluga smještaja kojemu je potvrđen COVID-19 mora biti podvrgnut bolničkom liječenju ili izolaciji u vlastitom domu ili organiziranoj izolacijskoj jedinici, ovisno o težini bolesti. 

Zaposlenik odnosno osoba u domaćinstvu u kojemu se pruža usluga smještaja koji je bio u bliskom kontaktu s osobom kojoj je potvrđen COVID-19 mora biti podvrgnut izolaciji u domu ili organiziranoj izolacijskoj jedinici za zdrave kontakte oboljelih od COVID-a 19. O završetku izolacije i zdravstvenom stanju skrbi nadležni liječnik koji je propisao izolaciju ili karantenu odnosno samoizolaciju.

P.hr/I.G.