Što odabrati među domaćim kraft pivima?

3. studenoga 2019.

Foto: Pixabay
Krešimir Sočković

Najpopularnija domaća piva i ona koja se najviše prodaju ipak su svijetli lageri, a najstarije među među njima, ono Osječko, prema nekim se zapisima proizvodi još od 1664. godine. Zanimljivo je da čak 90 posto pivoljubaca pije domaća piva, a najpopularnijeg domaćeg piva – Ožujskog, prema statistikama, popije se 10 svake sekunde.

Iako je teško odabrati najbolja hrvatska craft-piva, osobito zbog toga što se ukusi pivoljubaca razlikuju, većina pivovara proizvodi uobičajene vrste - pale ale, India pale ale, porter, stout i tamno pivo.

Stilovi piva

Pilsner

Stil piva razlikuje se po boji (sve nijanse od svijetle do tamne), količini alkohola, vrsti hmelja, kvasca, vrsti žitarice itd. Najpopularniji stilovi su Pilsner, pivo nastalo u češkom Plzenu 1842. Pojavilo se kao tadašnji odgovor na pivo loše kvalitete. Pilsner je svijetli lager, najsličniji našim običnim pivima. Karakteristična mu je zlatna boja, lagan ali oštar okus zbog većeg udjela CO2. Okus mu može sadržavati slabe note gorčine koju dobiva od hmelja naziva SAAZ, a pije se ohlađen na šest stupnjeva Celzija.

India Pale Ale - IPA

Među crafterima najpopularniji je India pale ale, koji se proizvodi od kasnih 1700-tih kada su britanske pivare počele dodavati dodatni hmelj u pivo koje se slalo u daleke, toplije krajeve. U pivo se stavljalo više hmelja zbog očuvanja pića, posebno na dugim putovanjima, primjerice, za vojnike u Indiji, koji su ga obožavali i zato je dobio naziv India pale ale. Servira se na sobnoj temperaturi, ima više alkohola, jaču gorčinu i intenzivniji okus hmelja.

Hefeweizen

Ovaj stil piva ima tradiciju iz srednjeg vijeka. Lagano je hmeljeno i sadrži veću količinu ugljikovog dioksida. Za razliku od lagera, hefe ima mutnu zlatnu boju zbog nefi ltriranoga kuhanja. Okus mu je voćnokiselkast, ima manje alkohola i gušći je od drugih piva. Pije se ohlađen na osam stupnjeva Celzija, a može i uz krišku limuna.

Stout i Porter

Stout i Porter pojavili su se u 18. stoljeću u Londonu. Imaju visoki udio alkohola od osam do 12 posto i jak okus pa su bili pogodni za izvoz jer se teže kvare. Stout i porter dva su različita stila alea s malim razlikama. Stout je tamniji i gušći od portera, ima kremastu strukturu i jake okuse. Kod ovih stilova osjetit ćete note čokolade i kave, a ponekad i dimljeni okus koji će sve to zamaskirati. Da bi postigli ovakvu strukturu i okus, pivari koriste tvrdu vodu i prženi ječam pri proizvodnji.

Pale Ale

Iako izgled piva može varirati Pale Ale najčešće može biti tamne brončane boje i hmeljastog okusa. Pale u njegovu imenu ne označava boju, nego svijetli sladni ječam i svjetliji je od stouta i portera. Paleovi su gorki, sadrže oko pet posto alkohola i piju se na sobnoj temperaturi.

Bock

Bock - jarac na njemačkom, često se može vidjeti na etiketama piva, a proizvodi se još od 14. stoljeća za posebne prilike - blagdane. Bock sadrži veću količinu hranjivih tvari od svih drugih piva i jači je od tipičnog lagera. Udio je alkohola između 6 i 7,5 posto. Svijetlosmeđe je boje, ima malo hmelja, a okus mu je određen sladom i karamelom. Pije se ohlađen na devet stupnjeva Celzija.

Belgijska pivo

Nacija pivara ima i svoj stil intenzivnog i kompleksnog okusa, ne previše gorkog i hmeljastog. Pivoljupci pronalaze gušt za sebe od laganog Pilsa, do Krieka i Famboosa. Njihova piva prave se od mješavine ječma i pšenica. Često u proces fermentacije dodaju voće poput trešanja, malina, breskvi ili pak pivo miješaju s nekim biljnim začinima.

Odabir domaćih piva:

Medvedgrad

Najstarija mala pivovara u Hrvatskoj koja proizvodi svoja piva već 20 godina. Na tržište su prvo plasirali Gričku vješticu, a nakon uspjeha i velike potražnje proširili su svoju ponudu na svoj pilsner Zlatni medvjed, tamni lager Mrki medvjed, pšenično pivo Dva klasa, svoj pale ale, Agram Stout, svijetli pale ale Fakin i crni indian pale ale Crni Jack.

medvedgrad

Zmajsko pivo

Jedan od pionira craft-piva u Hrvatskoj, posebna je jer je u prvoj godini od osnutka proglašena jednom od najboljih 10 novih pivovara u svijetu po RateBeeru, u konkurenciji od 3800 pivovara. Najpoznatije pivo Zmajske pivovare svakako je američki Pale Ale.

zmajsko pivo

Nova runda

Proizvodnja kućnog piva Nova runda započela je u Daruvaru, a nakon što je izrasla u pravu pivovaru, preselila se u Zagreb. U ponudi imaju devet piva od kojih osam čine pale ale.

nova runda keg

Vunetovo

S Hvara dolazi Crna IPA, prvo hvarsko craft-pivo, koje karakterizira voćna aroma pomiješana s citrusom.

vunetovo

San Servolo

Braća Grbac iz istarskih Buja rade svoje tamno pivo San Servolo i još osam vrsta piva San Servolo: APA, Imperial Pils, Teranino voćno pivo, Truffl er Herb Beer, IPA, Amber Lager, Czech Pilsner i Dark Pilsner.

san servolo

Varionica Pale Ale

Varionicu vode dva prijatelja koji proizvode Pale Ale koji miriše na citruse, Neon Stout koji ima okus crne kave i čokolade i Siesta Session koja je lagana IPA.

vunetovo

Barba

Ova splitska pivovara stvara svoj Imperial IPA, ale pivo koje karakterizira upečatljiva gorčina, aroma citrusa, tropskog voća i borovine. Proizvode i Glutenka, koje je kako mu i samo ime kaže - bez glutena.

barba
Prvo viško pivo

I otok Vis također ima svoje craft-pivo, no ono se proizvodi u Norveškoj jer je jedan od osnivača pivovare norveški majstor piva Kjetil Jikun. Pivo je laganog okusa po voću i odlično se slaže s plodovima mora.

viško