Što donosi peta generacija mobilne povezanosti?

12. veljače 2020.

Krešimir Sočković

Tehnologija mijenja naše živote, naš posao, emocije, stavove, zabavu, zdravlje, prijatelje, a mijenja i naš okoliš, gradove... No, stručnjaci kažu kako nas tek čeka tektonski udar, i to u sljedećim godinama kada će se stvari mijenjati brže nego ikada prije. Približavamo se dobu 5G mreže, enormno velikih količina podataka o svemu oko nas, vremenu umjetne inteligencije, virtualne i pojačane realnosti i promjena u svijetu stvaranja novih globalnih i tehnoloških svjetskih centara i sila. O tome su na Bug Future Showu govorile i legende hrvatskih informacijskih tehnologija.

Boris Sakač, jedan od tehnoloških pionira koji je informatizirao Olimpijske igre, ističe kako davne 1980. godine mnogo ljudi nije ni znalo što je računalo.

Ivana Šoljan, suosnivačica HUB-a385 i osoba koja je od tehnologije u Hrvatskoj napravila proizvode, ističe kako sama o tehnologiji zapravo ne zna mnogo niti kako točno stvari funkcioniraju.

Predrag Pale, osnivač CARNeta i čovjek koji je 1992. godine doveo internet u Hrvatsku, kaže kako su motivi za povezivanje s tom mrežom bile informacije iz svijeta, potrebne za znanost i rad, kao i širenje informacija o ratu koji se u nas događao.

Mladen Pejković, stariji izvršni direktor za transformaciju i ICT Atlantic grupe i jedna od osoba koja je uvela mobilni internet u Hrvatsku 1999., ističe da se rano znalo kako će mobilni internet imati budućnost, no, kako kaže, investitori i korisnici su se uvijek pitali trebamo li ulagati u to i treba li nam to uopće.

Od početka života djeca su danas izložena velikom šarenilu i brzini informiranja, a ubrzo potom i stvaranju sadržaja tako da je uvijek izazov odabrati kvalitetu. No, na svakom čovjeku je, i njegovu odgoju, da izabere sadržaj koji će konzumirati.

5G i minijaturizacija, kažu stručnjaci, dovest će internet svuda oko nas i u nas same. Kontinuirano ćemo pratiti sve oko sebe i brinuti za zdravlje. Zakon i etika bavit će se gomilom podataka, a siva zona bit će područje zlouporabe. Vjerojatno će i droga s ulice nestati jer će mali uređaji za stimuliranje centara za zadovoljstvo biti u nama. Upozoravaju kako će se smanjiti i komunikacija, pratit ćemo stripove bez riječi i videa koja će trajati nekoliko sekundi, a razgovarati dvosložnim riječima. No, teže će se vjerovati vijestima i reklamama, pa i tome što nam nužno treba. Jednako tako, svi oni koji budu mogli uz tehnologiju odvojiti žito od kukolja, prosperirat će najviše, smatraju stručnjaci.