Što činiti ako je turist pozitivan na koronavirus?

5. srpnja 2020.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je dugo iščekivane preporuke za postupanje u slučaju da se turisti zaraze koronavirusom. Ako postoji sumnja da je turist zaražen, osoba kod koje je smješten, bilo da je riječ o privatnom apartmanu ili hotelu, kontaktira liječnika u ugovornoj ili turističkoj ambulanti.

Ako liječnik posumnja da je turist zaražen, zatvara ga se u sobu i zaposlenici u nju ne ulaze. Ako ipak postoji potreba za kontaktom s gostom, određuje se jedna osoba za to. Gosti koji su dio iste grupe, kao potencijalno oboljeli također ne smiju izlaziti iz svojih soba. Potom se obavlja testiranje, a u slučaju potvrde zarazne bolesti COVID-a 19 kod gosta, i ako njegovo zdravstveno stanje zahtijeva hospitalizaciju, transportira se u zdravstvenu ustanovu u skladu s uputama liječnika, a ovisno o težini bolesti koristi se osobno vozilo, organizirani transport ili sanitetski prijevoz.

U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma poziva se Hitna medicinska služba. Transport javnim prijevozom nije dopušten. 

Domaćim gostima kod kojih je potvrđena bolest s blagim simptomima ili koji nemaju simptome bolesti preporučeno je da se upute u izolaciju kod kuće. Strani gost s potvrđenom bolešću čije zdravstveno stanje ne zahtijeva hospitalizaciju i domaći gost s potvrđenom infekcijom koronavirusom koji nema uvjete za izolaciju kod kuće trebaju se smjestiti u organizirani smještaj za izolaciju u zajednici koji je lokalna samouprava predvidjela za takve potrebe, na način da se gosti premještaju u unaprijed pripremljeni objekt prikladan za boravak u izolaciji.

F.M./I.G.