Štete od poplava u Sloveniji zadaju glavobolju VW-u

5. rujna 2023.

Foto: Shutterstock

Njemački automobilski div Volkswagen objavio je da će sredinom rujna smanjiti proizvodnju zbog štete koju su katastrofalne poplave izazvale u pogonu slovenskog dobavljača zaoštrivši probleme s nabavom dijelova.

Tvrtka namjerava do kraja rujna sročiti plan, rekao je direktor nabave Dirk Große-Loheide uoči otvaranja sajma IAA Mobility u Münchenu dodavši da će problem riješiti do kraja godine.

Uska grla u nabavi izazvale su poplave u Sloveniji koje su prouzročile štetu u pogonu VW-ovog dobavljača dijelova za motore. U pitanju su lančanici za motore s unutarnjim izgaranjem, precizirao je Große-Loheide.

Dobavljač trenutno ne može proizvoditi pa sada uskaču zamjenski dobavljači.

VW želi i dalje nabavljati dijelove od slovenske kompanije. "Posrijedi je izvrstan dobavljač, naravno da ga želimo zadržati", rekao je Große-Loheide.

Njemačka tvrtka nastoji pomoći sa čišćenjem i ponovnim pokretanjem proizvodnje. Poslali su u Sloveniju stotinjak zaposlenih iz tvornice motora u Salzgitteru i njih 30 iz odjela gospodarskih vozila u Hannoveru.

VW je najavio smanjenje proizvodnje još prije poplava u Sloveniji, zbog problema u nabavi dijelova. Od idućeg tjedna planiraju ukinuti pojedine smjene u glavnom pogonu u Wolfsburgu, a u Hannoveru će na nekoliko tjedana ugasiti proizvodnju automobila s pogonom na fosilna goriva.

Tvornica u Palmeli u blizini Lisabona bit će zatvorena dva mjeseca, počevši od 11. rujna, priopćila je tvrtka.

 

Hina/P.hr