Analiza Njuškala: Cijene stanova za najam su sve više

14. rujna 2021.

Foto: Shutterstock

Od najvećih hrvatskih gradova prosječno najvišu cijenu za najam stana potrebno je izdvojiti u Zagrebu, 10,16 eura po četvornome metru, u kojem su najtraženiji stanovi od 40 kvadrata, uz prosječnu cijenu mjesečnog najma od 351 eura. Rijeka jedina od većih gradova nije zabilježila rast cijena najma u odnosu na 2020. godinu, pokazala je analiza online oglasnika Njuškalo.

Od ukupne ponude, čak je 45 posto stanova za najam u Zagrebu, a trenutno se najviše nude stanovi od 40 do 70 kvadrata, kojih je čak 49 posto od ukupne ponude. 

Ipak, od ukupne se ponude najviše nude stanovi od 60 četvornih metara, pa su na Njuškalu provjerili koliko je potrebno prosječno mjesečno izdvojiti za takav stan u zagrebačkim četvrtima te koje od njih su poskupjele, a koje su pojeftinile svoje kvadrate za najam u odnosu na prošlu godinu.

Cijene najma najviše su u četvrti Gornji grad Medveščak, gdje je za ovakav stan potrebno izdvojiti čak 646 eura mjesečno, što je 5,22 posto više nego prošle godine. Za simboličan jedan euro manje mjesečno traži se za stan iste veličine u Donjem gradu, koji pak bilježi blagi godišnji pad cijena najma od 2,12 posto. Na trećem je mjestu po visini cijena mjesečnog najma Trešnjevka jug pa je za stanove veličine 60 kvadrata u kvartovima kao što su Jarun, Srednjaci ili Knežija potrebno izdvojiti prosječnih 569 eura mjesečno, što je gotovo sedam posto više nego na jesen prošle godine.

Više od 540 eura, odnosno 4.000 kuna mjesečno za stan od 60 četvornih metara traži se i u Trnju, Trešnjevci sjever, Črnomercu, Podsljemenu i Novom Zagrebu zapad koji, uz Stenjevec i Podsused Vrapče, bilježi najveći godišnji rast cijena mjesečnog najma.

Najpovoljniji stanovi ove veličine za najam mogu se naći u Sesvetama i Gornjoj Dubravi, gdje je za 60 kvadrata mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 335, odnosno 397 eura.

Najtraženija četvrt je Trešnjevka

Kada je riječ o potražnji, za najam se u Zagrebu najviše traže stanovi od 40 četvornih metara, a prosječna cijena najma za tu kvadraturu iznosi 351 euro. Najmoprimci bi najradije uselili u kvartove na području Trešnjevke sjever i Trešnjevke jug, Gornjeg i Donjeg grada, Maksimira i Trnja, pa su stanovi od 40 kvadrata u ovim četvrtima nešto skuplje te se mjesečno traži od 387 do 448 eura.

Cijene najma veće su za stanove u stambenim zgradama u odnosu na one u kući, kakav je trend bio i prethodnih godina. Konkretno, za najam stana od 50 četvornih metara u stambenoj je zgradi potrebno izdvojiti čak 3,78 eura više po kvadratu, a za stan od 60 kvadratnih metara 2,85 eura više.

I u Splitu se najviše traže stanovi od 40-ak kvadrata

Najmoprimci u Splitu također najviše interesa pokazuju za stanove od 40-ak četvornih metara, za koje bi izdvojili do 345 eura mjesečno. Prosječna cijena mjesečnog najma ovakvih stanova u Splitu ipak je 20-ak eura veće od želja podstanara te iznosi 369 eura, a valja napomenuti i da je velik dio njih dostupan samo izvan sezone, pa se u ovom trenutku za dugoročni najam nudi tek 200-tinjak stanova. Najviše stanova u ponudi za dugoročni najam u cjenovnom je rangu od 400 do 450 eura mjesečno, a u nižim cjenovnim kategorijama i kvadraturama najmanje ih se nudi po cijeni od 250 eura, pokazuje analiza Njuškala.

U Zadru potencijalni najmoprimci najviše traže stanove veličine 50 četvornih metara, za koje najmodavci prosječno traže 417 eura mjesečno. U ponudi za dugoročni najam najviše je stanova od 60 kvadrata, a cijena im je prosječnih 498 eura mjesečno. Kao sveučilišni grad, ali i turistička destinacija, Zadar također dio stanova za dugoročni najam nudi isključivo izvan ljetne sezone.

U Osijeku najniže cijene najma

Od većih gradova, cijene dugoročnog najma najniže su u Osijeku. Potencijalni najmoprimici i na istoku Hrvatske najveći interes iskazuju za stanove od 40 četvornih metara, u kojima prosječna mjesečna najamnina iznosi 233 eura. Traže se i stanovi od 60 kvadrata, za koje je mjesečno potrebno izdvojiti prosječnih 358 eura.

Među rijetkim stanovima za najam u Dubrovniku najviše je onih od 40 kvadrata, koji su ujedno i najtraženiji, a prosječna cijena mjesečnog najma za ovakav stan u najvećem gradu na krajnjem jugu iznosi 428 eura.

Najmoprimci u Rijeci najviše traže stanove od 50 četvornih metara, za koje bi izdvojili 389 eura mjesečno, no stanje na tržištu ne zadovoljava njihove želje, pa je za stan ove kvadrature u Rijeci potrebno prosječno izdvojiti 434 eura. S druge strane, u Rijeci je trenutno u ponudi najviše stanova od 60 kvadrata za dugoročni najam, a za toliki je stan mjesečno potrebno izdvojiti 493 eura.

 

 

P.hr/I.B.