Zabilježen pad dolazaka gostiju iz Kine

12. veljače 2020.

Foto: Pixabay

Predsjednik Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić, na proširenoj sjednici Turističkoga poslovnog vijeća Hrvatske gospodarske komore, analizirajući prošlu godinu istaknuo je kako je u 2019. godini zabilježen rast u svim kategorijama.

"Zadržali smo svoju poziciju na našim ključnim tržištima, uz blagi pad na istoku na kojem ćemo intenzivnije krenuti s promotivnim akcijama. Najveći rast od regija bilježi Istra, a od mjesta najviše su rasli Dubrovnik, Rovinj i Poreč. U ovoj godini u svijetu se očekuje rast turizma za 2,1 posto, na Mediteranu 1,5 posto, pa tako i mi procjenjujemo rast na tim razinama. Želja nam je zadržati ostvarenu tržišnu poziciju i povećavanje turističkog prometa uz blagi rast. Želja nam je zadržati dobru vrijednost za novac, po kojoj smo prepoznati u svijetu”, rekao je Staničić.

U dosadašnjem tijeku godine, zabilježen je pad gostiju iz Kine kao posljedica širenja koronavirusa, ipak potvrđuje Staničić.

"I Talijani bilježe smanjenje gostiju iz Kine, posebice jer imaju izravne veze letovima prema, primjerice, Milanu i Rimu. No, tržište se stoga okreće drugim dijelovima Europe. Pratit ćemo situaciju na kineskom tržištu i reagirati prema potrebama”, ocjenjuje Staničić.

Inače, posljednji službeni podaci, koji se odnose na razdoblje prije uvođenja strogih mjera i zabrane putovanja iz Kine, govore da je kineskih turista od početka godine, odnosno u siječnju i prvih nekoliko dana veljače, u Hrvatskoj bilo oko 4.400, a ostvarili su 7.600 noćenja, što je porast od 49 odnosno 19 posto u odnosu na isto vrijeme 2019.

Krešimir Sočković